Cozi de kilometri pe autostrăzile din Cehia la granița cu Germania, din cauza noilor restricții

  • 15 Februarie 2021 18:26
Cozi de kilometri pe autostrăzile din Cehia la granița cu Germania, din cauza noilor restricții

Cozi de așteptare de mai mulți kilometri s-au format luni pe autostrăzile din Cehia la granița cu Germania, din cauza noilor restricții de intrare impuse de Berlin la frontierele de sud-est și sud, care au provocat perturbări ale transporturilor și pun în pericol lanțurile de aprovizionare, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Pe autostrada E55/D8, care face legătura între Praga și Dresda, cozile formate de camioane ajungeau luni dimineață până la Usti nad Labem, pe o distanță de 25 km.

Pe E50/D5, care duce spre Nurnberg, șirul de camioane s-a întins inițial pe mai bine de 20 km, dar situația s-a mai îmbunătățit pe parcursul zilei.

Germania a impus duminică restricții de intrare la granițele cu Cehia și Austria, în Tirol, din cauza îngrijorărilor provocate de prezența noilor tulpini mai infecțioase de coronavirus în aceste regiuni.

Excepții se fac pentru lucrătorii transfrontalieri esențiali, inclusiv șoferii de TIR, și pentru cetățenii germani și străinii rezidenți în Germania.

Aceste persoane trebuie să se înregistreze online și să prezinte la frontieră un test negativ, nu mai vechi de 48 de ore, la coronavirus.

Poliția nu a raportat, în schimb, blocaje de trafic în Tirol din cauza noilor restricții.

Cu toate acestea, măsurile au provocat o oarecare consternare la Viena, unde Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul german pentru a lua în discuție subiectul în cursul serii de duminică.

'Măsurile au consecințe foarte severe pentru toată Austria și, prin urmare, contrazic în mod clar lecțiile învățate din primăvara trecută', a spus ministrul de externe Alexander Schallenberg.

Autoritățile cehe și-au sporit capacitatea de testare în zonele de graniță ca răspuns la interdicții, recurgând la o brigadă de pompieri pentru a înființa un punct suplimentar de testare la o benzinărie.

Circa un sfert dintre șoferii de TIR nu aveau la ei, luni dimineață, rezultatele la testele COVID-19, a afirmat purtătorul de cuvânt al brigăzii, Lukas Marvan, afirmând că operațiunea a fost îngreunată de dificultățile de comunicare cu transportatorii din Balcani.

Cehia constituie o parte esențială a lanțului de aprovizionare pentru multe firme germane.

Asociația Industriei Auto (VDA) avertizase că restricțiile ar putea cauza probleme de livrare și duce la închiderea unor fabrici germane începând de luni.

Totuși, concernele BMW, Audi și Volkswagen au anunțat că producția continuă fără perturbări deocamdată, menționând însă că monitorizează situația.

La rândul său, DSLV, asociația federală din domeniul logisticii, a transmis că este 'profund îngrijorată' de noile restricții de la frontiere.

La Paris, secretarul de stat pentru afaceri europene, Clement Beaune, a spus luni că va discuta cu prim-miniștrii celor trei landuri germane care formează granița cu Franța - Saar, Renania-Palatinat și Baden-Wurttemberg - pentru a se asigura că nu vor exista 'surprize neplăcute'.

Noile reguli de intrare pe teritoriul Germaniei vor rămâne deocamdată în vigoare până la 23 februarie, potrivit Ministerului de Interne, dar ar putea fi prelungite cu o perioadă de cel mult trei luni.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Wed
14
Thu
17
Fri
19
Sat
18
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău