COVID-19 provoacă probleme de memorie și atenție chiar și în cazurile ușoare de boală (studiu Oxford)

  • 19 Ianuarie 2022 11:35
COVID-19 provoacă probleme de memorie și atenție chiar și în cazurile ușoare de boală (studiu Oxford)

Persoanele care au făcut o formă ușoară de COVID-19 pot avea probleme de memorie și atenție chiar și la nouă luni după recuperare, relatează Reuters. Studiul realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie arată că, în ciuda lipsei simptomelor grave, pacienții testați au avut probleme legate de amintirea experiențelor personale și menținerea atenției.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au avut o formă ușoară de COVID-19 și care nu au prezentat simptome persistente după îmbolnăvire, sau așa numitul COVID-19 de lungă durată („long-Covid”), au suferit totuși de probleme de memorie și de atenție mai multe luni după recuperare.

În cadrul studiului, cei 136 de participanți care au testat pozitiv pentru coronavirus, dar nu au raportat simptome de lungă durată, au fost rugați să rezolve o serie de exerciții pentru a le fi testate abilitățile cognitive și memoria, scrie Agerpres.

Cercetătorii au descoperit că participanții au avut probleme semnificative în a-și aminti experiențe personale, ce fac parte din memoria episodică, până la șase luni după infectare.

Persoanele care s-au recuperat de COVID-19 pot dezvolta probleme cognitive cronice luni de zile după infectare

Ei au constatat, de asemenea, că acestor pacienți le-a fost afectată capacitatea de a-și menține atenția până la nouă luni după infectare.

„Ceea ce este surprinzător este că, deși persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie și atenție”, a declarat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universității Oxford.

„Descoperirile noastre arată că oamenii pot dezvolta probleme congnitive cronice luni de zile după infectare”, a adăugat experta.

Cu toate acestea, cercetătorii care au realizat studiul au afirmat că persoanele care au experimentat probleme în ceea ce privește memoria episodică și menținerea atenției au revenit în mare parte la normal după șase și, respectiv, nouă luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău