COVID-19 | Paturi libere în spitale, practic, nu mai sunt, afirmă managerii instituțiilor. Situația devine și mai gravă din cauza că nu există suficienți lucrători medicali care să îngrijească de bolnavi

  • 16 Octombrie 2020 13:41
COVID-19 | Paturi libere în spitale, practic, nu mai sunt, afirmă managerii instituțiilor. Situația devine și mai gravă din cauza că nu există suficienți lucrători medicali care să îngrijească de bolnavi

Instituțiile medicale fac față cu greu numărului mare de pacienți infectați cu COVID-19, în situația în care deja două săptămâni la rând se înregistrează peste 5500 de cazuri săptămânal. Paturi libere în spitale, practic, nu mai sunt, afirmă managerii instituțiilor. Situația devine și mai gravă din cauză că nu există suficienți lucrători medicali care să îngrijească de bolnavi. 

La Spitalul raional din Cimișlia din cele 49 de locuri prevăzute pentru pacienții cu COVID-19, 47 sunt ocupate. Directorul instituției, Mariana Florea, ne-a comunicat că în ultimele două săptămâni a crescut numărul pacienților internați, în special, a celor aflați în stare gravă. Ea susține că există posibilitatea de a extinde numărul de locuri în spital, problema este, însă, în lipsa lucrătorilor medicali.

„Din cei internați, desigur, patru-cinci persoane se află la terapie intensivă. Până la 15-20 de pacienți sunt dependenți de terapie cu oxigen. Avem pacienți conectați la ventilatoarele pulmonare, așa numita procedură de intubare. Acum la moment avem un pacient. Cu părere de rău numărul bolnavilor este în creștere și, îndeosebi, se observă, a cazurilor severe urmate de complicații. Pentru a răspunde la situația care s-a creat, desigur că la nivel de spital am extins numărul de paturi. Există, strategic, și al treilea scenariu cu extinderea capacităților, dar în paralel, o problemă destul de mare este cea acadrelor medicale. Permanent am dus lipsă de cadre medicale atât doctori cât și asistente, ba chiar și infermiere și ținând cont că nu toate persoanele sunt eligibile din punct de vedere a sănătății de a activa în îngrijirea medicale a pacienților cu COVID-19, desigur că presiunea este destul de mare. Unele și aceleași persoane lucrează, deja, a șasea lună. În acest regim. Este o presiune mare. Lucrătorii medicali sunt epuizați moral și fizic”, a afirmat Mariana Florea.   

Și la spitalul din raionul Ialoveni majoritatea locurilor sunt ocupate. În cazul în care va crește numărul pacienților, directorul instituției, Dinu Șargu, spune că nu există posibilitate de a mări capacitatea de spitalizare din cauza infrastructurii clădirii. El a menționat că majoritatea bolnavilor internați sunt din alte localități.

„Din 60 de paturi sunt ocupate 54. Practic, 90% din pacienții internați au fost repartizat de la Centrul COVID și 10-15% - de la medicul de familie, testați individual. – Cum se descurcă medicii? Deja, practic de șapte luni lucrează într-un regim mai alert. – Îi greu. Este factorul psihologic. Dar trebuie să ajutăm deoarece dacă și noi vom lăsa mâinile jos, eu cred că în toată republica ar fi altă situație”, a menționat directorul spitalului. 

Autoritățile din sănătate au anunțat că incidența prin COVID-19 a crescut în ultimele două săptămâni de la 238 de cazuri la 100 de mii de locuitori la 324 de cazuri.

Până acum, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 65 de mii de cazuri de infectare. 46 de mii de persoane s-au vindecat, iar 1530 au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău