COVID-19 ne-a testat limitele, reacțiile, solidaritatea, speranța și credința, psiholog

  • 15 Mai 2020 09:15
COVID-19 ne-a testat limitele, reacțiile, solidaritatea, speranța și credința, psiholog

Criza creată și restricțiile impuse de autorități în contextul epidemiei COVID-19 au remodelat legăturile dintre copii și părinți, dintre bunici și nepoți. Vizitele pe fugă, mesele care reuneau familia, îmbrățișările și ascultatul poveștilor pe genunchii bunicilor au devenit, peste noapte, imposibile.

 „Eram fericiți și nu știam! Izolarea a venit brusc, fără să ne da prea mult timp de gândire. Și e bine că a venit așa, pentru că ne-a dezvăluit fiecăruia care sunt lucrurile, obiceiurile, oamenii pe care i-am pus în locul lui Dumnezeu și cărora ne-am închinat cu clipele vieții noastre”, susține psihologul Rodica Rudei.

Solicitată de IPN, cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, marcată astăzi, 15 mai, psihologul spune că fericirea în familie este una în care fiecare membru simte că îi sunt împlinite nevoile, iar atingerea acestui succes depinde de capacitatea cuplului de a se adapta la solicitările la care este supus.


„În această perioadă s-au adunat mai mulți factori de stres decât este capabil cuplul să gestioneze, astfel relația ajunge să manifeste dezechilibru. Însă fiecare cuplu pune la comun un capital de competențe, care poate include abilități de rezolvare a problemelor, sprijin reciproc, abilități de comunicare eficientă și adaptare la schimbarea rolurilor în cuplu pentru a face față crizei”, menționează psihologul.

Potrivit lui, oricât de ușor oamenii s-ar adapta la situații noi, săptămânile trecute au purtat în ele un aer dens de incertitudine. Unii s-au confruntat cu separarea de cei dragi, cu doliul, cu șomajul și cu probleme financiare, în timp ce pentru alții a fost un răspuns neașteptat la o nevoie nerostită.

„Este foarte important să fim, să rămânem conectați cu bunicii noștri, care reprezintă cel mai mare pericol de infectare, dar și de singurătate. Putem să ne facem mici rutine împreună, să știm și noi, și ei că, la o anumită oră, vorbim la telefon și povestim cum ne-am petrecut ziua. Sau că, la o anumită oră, ne vedem pe Skype sau pe Whatsapp și facem ceva împreună”, susține psihologul.

În opinia sa, toate acestea ar trebui să construiască pentru cel vârstnic o realitate în care distanțarea lui socială nu înseamnă izolare și abandonare în singurătate, ci o îmbogățire a sensului vieții și o protecție sigură a stării de bine.

 „Speranța, credința și dragostea sunt valorile obligatorii care trebuie antrenate și desăvârșite în familii pentru că ele aduc sănătate și lungesc viața, pentru că ușurează poverile și contribuie la împlinirea nevoilor celor dragi! Doar acei care trăiesc în felul acesta respectă legea cerului și sunt cu adevărat fericiți!”, adaugă Rodica Rudei.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău