COVID-19 în regiunea transnistreană | Vicepremier: „Noi nu putem să garantăm ceea ce se întâmplă la Tiraspol”

  • 22 Septembrie 2020 10:09
COVID-19 în regiunea transnistreană | Vicepremier: „Noi nu putem să garantăm ceea ce se întâmplă la Tiraspol”

Chișinăul nu are certitudinea că datele pe care le oferă Tiraspolul cu privire la situația pandemică sunt reale. Mai mult, Tiraspolul nu comunică întotdeauna cifrele ce țin de infectări și tratări, iar laboratorul de la Tiraspol, unde sunt efectuate teste, nu este unul acreditat. Despre aceasta a vorbit vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.

„Noi nu putem să garantăm ceea ce se întâmplă la Tiraspol și veridicitatea acestor date. Există un laborator în regiunea transnistreană, acesta nu este acreditat. Nu există nici un secret că autoritățile din regiunea transnistreană nu au dorit să discute cu noi despre domeniul medical, inclusiv a fost propus ca comunicarea să fie făcută la nivel de experți, lucru care a fost refuzat.

După procurarea testelor de către Tiraspol, se fac teste acolo, dar nu putem să asigurăm că datele care vin de la Tiraspol corespund realități, exista o perioadă în care Tiraspolul nici nu comunica public numărul persoanelor vindecate, inițial doar persoanele care au fost testate pozitiv, ulterior decesele”, spune Cristina Lesnic, potrivit sursei citate.

Deși Tiraspolul nu prea oferă date cu privire la persoanele infectate și starea în care se află pacienții, cei în situație gravă sunt transferați la Chișinău, din cauza faptului că sistemul medical din stânga Nistrului nu este suficient de dotat.
 
„Am avut câteva cazuri în care am transferat pacienți în stare gravă la Chișinău. În Tiraspol nu există spitale în care ar putea să ofere asistență pe domeniul oncologic sau cardiologic. De aceea, mesajul nostru este că este necesară o conlucrare la nivel de experți”, conchide Cristina Lesnic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău