COVID-19 | Franța anunță că a vaccinat un milion de persoane

  • 24 Ianuarie 10:43
COVID-19 | Franța anunță că a vaccinat un milion de persoane

Premierul francez Jean Castex a anunțat sâmbătă că un milion de persoane au fost vaccinate împotriva coronavirusului în Franța, de la începerea campaniei, la 27 decembrie 2020, transmite EFE, citat de Agerpres.

"Tuturor lucrătorilor din domeniul sanitar, tuturor reprezentanților noștri, întregului personal și agenților din prefecturi, din agențiile pentru sănătate și din instituțiile sanitare, tuturor celor care și-au unit forțele în această campanie excepțională de vaccinare: Vă mulțumesc!", a scris Castex într-un mesaj postat pe Twitter cu titlul "Un milion de francezi vaccinați".

Autoritățile franceze au crescut ritmul de vaccinare în ultimele două săptămâni, după ce au fost criticate într-o primă fază că procesul este prea lent, în condițiile în care în prima săptămână a campaniei abia dacă se vaccinaseră 500 de persoane.

O lentoare pe care executivul francez a pus-o pe seama complexității privind transportul vaccinului la cele 14.000 de cămine de bătrâni unde a început distribuirea.

"Ceea ce contează este că, spre finalul lui ianuarie, am reușit să compensăm", a insistat recent ministrul sănătății, Olivier Veran.

Însă criticile au determinat guvernul francez să-și schimbe strategia de vaccinare și să trimită doze nu doar la cămine de bătrâni, ci și la persoane cu vârste de peste 75 de ani aflate în cămine private, la personalul sanitar de peste 50 de ani și la persoane care au boli care le-ar putea face susceptibile de a dezvolta o formă mai gravă de COVID-19.

Veran a declarat în această săptămână la postul TF1 că numărul total al persoanelor vaccinate va ajunge în ianuarie la 1,3 milioane sau 1,4 milioane de persoane și a dat asigurări că executivul va putea vaccina până la 70 de milioane de oameni începând de acum și până la sfârșitul lunii august, dacă va primi toate dozele de vaccin comandate.

După cum a explicat Veran în interviul pentru TF1, obiectivul este ca în februarie să se înregistreze patru milioane de persoane vaccinate, nouă milioane în martie, 20 de milioane la sfârșitul lunii aprilie, ajungând până la 70 de milioane în august, cu condiția să ajungă în Franța toate dozele de vaccin comandate.

Totuși, Veran s-a arătat joi mai puțin optimist în fața unei comisii din Senatul francez, unde a spus că obiectivul este vaccinarea a 15 milioane de persoane înainte de începerea verii, în special în rândul populației de risc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
5
Wed
6
Thu
6
Fri
9
Sat
3

Curs oficial BNM 01 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1120 -0.2306
USD 17.4385 -0.0161
RON 4.3302 -0.0482
UAH 0.6238 -0.0019
RUB 0.2332 -0.0036
Arhivă Radio Chișinău