COVID-19 a evidențiat dureros nevoia serviciilor medicale de sănătate mintală, discuții

  • 09 Octombrie 2020 13:37
COVID-19 a evidențiat dureros nevoia serviciilor medicale de sănătate mintală, discuții

Aproape un miliard de persoane trăiesc cu o tulburare mintală. Cu toate acestea, la nivel global, este unul dintre cele mai neglijate domenii ale sănătății publice. În contextul în care mâine, 10 octombrie, se marchează Ziua Mondială a Sănătății Mintale, la Chișinău a fost organizată o masă rotundă cu discuții la tema: „Investiții sustenabile în domeniul sănătății mintale comunitare”, transmite IPN.

Larisa Boderscova, reprezentantă OMS, a remarcat că investițiile în sănătate publică au scăzut vădit în ultimele decenii, iar acum, când oameni din întreaga lume au fost afectați de pandemie, s-a produs un impact suplimentar asupra sănătății mintale. Și nu toți din cei care au nevoie au acces la servicii de sănătate mintală de calitate, iar discriminarea și abuzurile asupra drepturilor omului sunt încă prezente.

„COVID-19 a evidențiat dureros nevoia de a ne asigura că serviciile de sănătate mintală sunt nu doar suficiente pentru a putea oferi îngrijirile alternative, atunci când vizitele la centrele de sănătate nu sunt posibile, ci și pentru a oferi un sprijin mai mare, unui număr de persoane mai mare”, a spus Larisa Boderscova.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare colaborează în acest sens în cadrul proiectului MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, care are un buget de 8,2 milioane de franci elvețieni. 

„Sănătatea mintală este mai importantă decât oricând. Noi încă nu știm care vor fi consecințele acestei crize, nu știm cum oamenii vor fi afectați”, a menționat Caroline Tissot, directoare a Biroului de Cooperare al Elveției.

„Sănătatea mintală reprezintă o problemă prioritară pentru Republica Moldova, fapt care este confirmat prin asumarea angajamentelor de către țară la nivel internațional, atât prin Declarația de la Helsinki privind sănătatea mintală, din 2020, cât și prin ratificarea Convenției ONU pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, în 2010, aderarea în același an la Declarația europeană cu privire la sănătatea copiilor și tinerilor cu dizabilități intelectuale și a familiilor lor”, a afirmat Marina Golovaci, secretar de stat în domeniul sănătății publice și asistenței medicale primare al MSMPS.

La nivel național, activează 40 de centre comunitare de sănătate mintală. În supravegherea specialiștilor acestor centre se află 71 de mii de persoane. Pe parcursul anului 2019, în cadrul centrelor de sănătate mintală au fost asistați 214 de mii de persoane, dintre care 83% repetat, cu scop de diagnostic și tratament. Peste cinci mii de oameni au beneficiat de serviciile centrelor de zi, iar aproape patru mii de pacienți au fost asistați la domiciliu de către echipele multidisciplinare mobile. De către specialiștii centrelor comunitare au fost îndreptați spre spitalizare în staționare psihiatrice peste 5 mii de pacienți.

În cadrul evenimentului, s-a specificat faptul că resursele umane rămân a fi insuficiente în sistemul de sănătate mintală. În patru raioane lipsesc psihiatri pentru adulți.

În acest an, Ziua Mondială a Sănătății Mintale se desfășoară cu sloganul: „Să protejăm sănătatea mintală: e timpul pentru investiții”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău