COVID: Grecia suspendă purtarea măștii, odată cu deschiderea sezonului turistic

  • 01 Iunie 2022 13:14
COVID: Grecia suspendă purtarea măștii, odată cu deschiderea sezonului turistic

Purtarea măștii este suspendată în Grecia în spații închise începând de miercuri pentru cel puțin trei luni, vara fiind în mod tradițional perioada de vârf a încasărilor provenind din industria turismului, de care țara depinde economic, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Cu excepția transportului urban - metrou, tramvai, autobuz -, a caselor de bătrâni și spitalelor, purtarea măștii pentru protecție împotriva COVID-19 nu mai este obligatorie în magazine, bănci sau servicii publice.

În școli, elevii trebuie să poarte măști numai în timpul examenelor de sfârșit de an.

Pentru ambarcațiuni, până acum nu s-a luat o decizie specifică, însă autoritățile recomandă purtarea măștii când este prea multă lume.

La mijlocul lunii mai, ministrul sănătății, Thanos Plevris, a anunțat suspendarea măsurilor de stopare a pandemiei de coronavirus în vederea deschiderii sezonului turistic, dar mai ales din cauza "datelor epidemiologice și recomandărilor experților".

Ministrul a indicat însă că toate măsurile de stopare a pandemiei ar trebui reexaminate la 1 septembrie, după sezonul estival.

În ultimele săptămâni, numărul deceselor și cazurilor de infecție cu variante ale COVID-19 în Grecia au scăzut treptat: marți, țara a înregistrat 5.080 de infecții, în timp ce numărul total de persoane infectate de la debutul pandemiei în februarie 2020 s-a ridicat la 3.453.229.

Cu 10,7 milioane de locuitori, Grecia a înregistrat până acum în jur de 29.800 de decese. Peste o duzină de decese sunt încă înregistrate zilnic.

Pentru a opri pandemia, guvernul conservator grec a impus timp de doi ani măsuri stricte, de la izolare până la vaccinarea aproape obligatorie a populației, pentru a evita colapsul serviciilor spitalicești în mod tradițional slabe, notează AFP.

Economia Greciei depinde de turism, care reprezintă aproape un sfert din PIB. Încă din februarie, Atena a început să relaxeze sistemul pus în aplicare pentru a opri pandemia, prin suspendarea testului de depistare obligatorie pentru călătorii sosiți în Grecia și care dețin un certificat de vaccinare european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău