Cotidianul.md: Cazul „Dialog Deschis” și „interferențele externe în politica din R.Moldova” - „o poveste suptă din deget” (Revista presei)

  • 13 Noiembrie 2018 09:29
Cotidianul.md: Cazul „Dialog Deschis” și „interferențele externe în politica din R.Moldova” - „o poveste suptă din deget” (Revista presei)

Comentând cazul „Dialog Deschis” și „interferențele externe în politica din Republica Moldova”, portalul Cotidianul.md îl califică drept „o poveste suptă din deget, de-a dreptul penibilă”. Pe de altă parte, publicația amintește de „zborurile efectuate de Plahotniuc în mai 2017.

Cu un Boeing BBJ, unul dintre cele mai luxoase avioane din lume. O oră de zbor cu o astfel de excentricitate costă între 20 și 30 de mii de dolari. La un simplu calcul, zborul până în Washington și înapoi, cu o escală și pe la feblețile din Miami l-au costat aproape un milion de dolari, scrie publicația. Totodată, autorul se întreabă de unde or fi banii pentru micii și hrișca lui Shor? Dar fundațiile lui Dodon „finanțate de prietenii” din Bahamas? O anchetă, un dosar, ceva?” – întrebări puse de Cotidianul.md.

Cine e de vină că R. Moldova este cea mai săracă și printre cele mai corupte state din Europa? – un articol semnat de Victor Chirilă în Ziarul Național. Majoritatea absolută a cetățenilor este ferm convinsă că politicienii și numai politicienii sunt responsabili de starea lamentabilă în care a ajuns republica noastră. La rândul lor, politicienii consideră că poporul e de vină pentru că nu are suficientă cultură politică, nici conștiință civică și aproape întodeauna alege strâmb.

Iar în opinia analiștilor politici, poporul își merită conducerea aleasă. Autorul se întreabă cum ar alege poporul conducătorii și legiuitorii săi, dacă hoții de bănci și bunuri ale statului ar fi judecați și puși la dubă? Dacă politicienilor corupți li s-ar interzice să ne reprezinte? Dacă justiția s-ar conduce de buchia legii și nu de indicațiile patronilor politici?

Dacă și Codul Electoral nu s-ar schimba practic în fiecare an, după placul guvernanților? Am alege noi un șef de stat care promovează interesele unui stat străin, dacă instituțiile statului ar fi făcut lumină asupra finanțărilor sale prin zone off-shore? Ar alege poporul strâmb, dacă mass-media ar fi cu adevărat liberă și pluralistă și nicidecum monopolizată de politic și economic?” - se mai întreabă autorul.

Expertul Iulian Chifu scrie într-un editorial pe portalul Deschide.md că „ar fi fost frumos să avem un acord al opoziției proeuropene PAS-PPDA împreună cu partidele pro-europene, pro-românești și unioniste de la Chișinău, măcar și numai pentru partea de votul uninominal într-un tur al circumscripțiilor.

Potrivit autorului, e un bun pas înainte că se negociază cine candidează dintre cei din opoziție, pe fiecare circumscripție, că măcar la uninominal să nu se împartă și să nu se risipească voturile. De salutat, de apreciat și de susținut, dacă se va ajunge la o concluzie corectă și avantajoasă în procesul de negociere aflat în curs, scrie Iulian Chifu. E și un bun început pentru, poate, un pas mai serios ulterior, în cazul unui acord pentru votul pe liste. Pentru că aici, într-adevăr, se pierd multe voturi, dacă fiecare dintre actori merge separat”, atenționează expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău