Cotidianul | Zeci de mii de moldoveni, interziși pe timp de criză acasă; O nouă trădare a celor obligați să plece ( Revista presei)

  • 31 Martie 2020 09:51
Cotidianul | Zeci de mii de moldoveni, interziși pe timp de criză acasă; O nouă trădare a celor obligați să plece ( Revista presei)

Revista presei din 31 martie 2020

Zarul Național publică o înregistrare video în care arată că mai mulți cetățeni moldoveni sunt BLOCAȚI la Paris. Peste 200 persoane au plătit câte 300 de euro pentru a ajunge acasă, dar avionul pentru a fost ANULAT.

În replică, premierul Chicu a declarat că moldovenii blocați în Franța au fost induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat, a declarat prim-ministrul citat de Ziarul de Gardă. „Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat zborul pentru miercuri, iar escrocii intenționat au adunat oamenii în aeroport, ca să-și bată joc de ei”, este reacția premierului Ion Chicu la faptul că 220 de moldoveni au rămas blocați luni, 30 martie, pe un aeroport de la Paris.

Ziarul de Gardă reține și declarația lui Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?” – titrează publicația. Declarațiile au fost făcute de către președintele R. Moldova, Igor Dodon, care susține că autoritățile își doresc ca moldovenii de peste hotare să revină acasă, însă acestea ar urma să organizeze doar câte 2-3 curse charter pe zi, întrucât, potrivit lui Dodon, autoritățile de la Chișinău nu sunt pregătite pentru a-i primi în R. Moldova pe toți cetățenii din diasporă care își doresc să revină acasă.

Zeci de mii de moldoveni, interziși pe timp de criză acasă; O nouă trădare a celor obligați să plece – comentează Cotidianul. Autorul Alex Cozer observă că de pe seama disperării celor aflați peste hotare au încercat, și de această dată, să profite tot felul de actori politici, atât din opoziție cât și de la putere. Unii s-au apucat să organizeze de capul lor zboruri, alții și-au amintit cât de dragă le e diaspora după ce au guvernat 10 ani și sunt principalii responsabili că i-au făcut să-și ia lumea-n cap în căutarea unei vieți cât de cât mai decente, iar ultimii, cei aflați la putere, depășiți total de situație, pur și simplu nu știu cum să acționeze. În urma acestei debandade suferă mii zeci de mii de oameni, care astăzi chiar nu pot să supraviețuiască în țările unde se află. Absolut condamnabilă este și dezbinarea între diaspora și cei de acasă, care a fost promovată în aceste trei săptămâni de criză provocată de pandemie la Chișinău. Și care a pornit de la cei care ocupă primele funcții în stat, scrie autorul. Întâi Chicu a avut grijă să o stigmatizeze pe sărmana femeie care a fost cazul nr.1 de coronavirus la Chișinău, apoi Dodon, în mod absolut abominabil, în câteva rânduri i-a acuzat pe cei plecați că „și-au amintit abia acum de casă” după ce anterior „spuneau că nu vor să mai audă de Moldova”. În acest context, autorul aduce exemplul Ucrainei și României, care efectuează zeci de curse zilnic în această perioadă, pentru a-și repatria cetățenii. Organizat, cu toate măsurile de securitate pentru a nu răspândi pandemia. De ce acolo se poate, iar aici nu?” – se întreabă autorul.

 „În următoarele săptămâni va veni greul peste noi” – avertizează expertul Sorin Ioniță, în contextul infectării cadrelor medicale din RM, scrie Jurnal.md. El și-a exprimat temerea că în spitalele moldovenești nu vom avea de unde să aducem cadre medicale, dacă ei continuă să se infecteze. „Aici se vede vulnerabilitatea din sistem. Cine-i va îngriji pe ceilalți dacă pui medicii în carantină? Trebuie să vorbim de ture lungi de 32 de ore, nu 8 ore, așa ca pacienții să nu infecteze tot personalul medical. Și orice necesitate medicală trebuie să fie tratată ca o potențială victimă de Covid-19”, spune președintele Expert - Forum România, Sorin Ioniță, la Jurnal TV.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău