Cotidianul | Un nou exemplu de manipulare marca Dodon-Chicu sau de ce situația nu e deloc „sub control” (Revista presei)

  • 17 Aprilie 2020 09:26
Cotidianul | Un nou exemplu de manipulare marca Dodon-Chicu sau de ce situația nu e deloc „sub control” (Revista presei)

Revista presei - 17 aprilie.

”Un nou exemplu de manipulare marca Dodon-Chicu sau de ce situația nu e deloc „sub control”, titrează Cotidianul. Într-un editorial semnat de Alexandru Cozer, autorul ilustrează cu grafice de ce este necesară testarea mai multor persoane în R. Moldova, pentru a arăta numărul mai aproape de realitate al celor infectați cu noul coronavirus. El îl citează pe premierul Ion Chicu. Acesta afirma recent la o televiziune că „Nicăieri în lume nu se face testarea masivă a populației”, iar Republica Moldova se conduce în acest sens de „protocoalele OMS”. În text se subliniază că rata de confirmare a testelor efectuate este de 22 la sută în R. Moldova, pe când în  Ucraina și România, ”care nici măcar ele nu sunt nici pe departe campioane la testare”, ratele sunt de aproximativ 9 la sută. ”Iar concluzia e simplă. Dacă noi am fi efectuat astăzi măcar 25-30 de mii de teste (un număr cât de cât rezonabil pentru Moldova), am fi depistat și izolat mult mai devreme cei 2,154 de confirmați astăzi, precum și alte sute sau chiar mii de persoane simptomatice sau asimptomatice care se plimbă libere și infectează în continuare. Am mai spus-o de multe ori în ultima perioadă, dar mă simt nevoit să repet, în astfel de perioade, iresponsabilitatea și manipularea sunt similare cu crima. Să încerci să ascunzi adevăratele proporții ale unei pandemii pentru a demonstra că „situația e sub control” sau „de descurcăm bine”, este criminal”, punctează autorul.

”Încă un medic rupe tăcerea și vine cu un îndemn către colegii săi: „Nu tăceți, nu aveți ce pierde”, scrie Ziarul de Gardă. În timp ce administrația Spitalului Clinic Bălți declara anterior că doar cinci angajați ai instituției au fost infectați cu noul tip de coronavirus, un fost angajat al spitalului declară că numărul colegilor săi infectați ar fi dublu față de cel anunțat de administrația spitalului. Medicul își îndeamnă foștii colegii să facă publice presiunile la care sunt supuși și condițiile în care activează. „Pot să vă spun că doar în secția de terapie sunt șase persoane covid pozitive: trei medici și trei asistenți medicali”, spune Brînza Gheorghe, medic care a activat în cadrul spitalului Bălți până la început de martie, atunci când a decis să se concedieze și să se transfere la spitalul din Ungheni.

Junal.md publică un reportaj, în care arată că ”În plină pandemie, bătrânii neputincioși din raionul Dubăsari au rămas abandonați de stat”. Astfel, persoanele cu dizabilități de gradul întâi din raionul Dubăsari, dar și bătrânii fără copii care nu se pot deplasa dar care nu au grad de dizabilitate, au rămas fără serviciile lucrătorilor sociali și ale asistenților personali. Înainte ca bătrânii din cele 11 sate din raion să rămână definitiv fără serviciile asistenței sociale, administrația raionului Dubăsari l-a avut oaspete chiar pe președintele Igor Dodon. ”I-am sunat pe mai mulți lucrători și asistenți sociali din raion, să ne spună dacă cunosc care este situația acestor bătrâni acum”, relatează autoarea articolului, Nadejda Roșcovanu. ”Deși în decembrie, când am vorbit cu ei, au fost foarte deschiși și ne-au vorbit despre greutățile prin care trec acești bătrâni și necesitatea acestor servicii sociale pentru ei, acum, toți cei pe care i-am contactat au fost foarte reticienți. Unul dintre asistenți s-a scăpat cu vorba și a spus că după acel articol au fost sunați de „la raion” și luați la rost. Și că, nu vor să vorbească pentru că mai speră că, poate, autoritățile se vor răzgândi și le vor da de lucru din nou, pentru că sunt și ei în situație critică, nu doar bătrânii deserviți adineaori de ei. Tot de la ei am aflat că, acum, bătrânii neputincioși plătesc cuiva din pensia lor și așa mizeră, ca să le cumpere pâine ori să le aducă apă”.

”Asumarea răspunderii a fost neconstituțională! Cine își asumă răspunderea?”, se întreabă Veaceslav Negruță într-un articol semnat pentru Gazeta de Chișinău. ”Pornirea guvernării de a exclude parlamentul din procesul decizional s-a văzut atunci când forul legislativ a fost imediat deconectat de președinte după oficializarea pe 16 martie a concubinajului politic de ani de zile dintre PSRM și PD. Iar lipsa acestei majorități în ședința în plen pentru prezentarea legii asumate de propriul guvern este o dovadă în plus că guvernarea condusă de președintele Dodon are ce ascunde prin acest pachet declarat „de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”. Chiar și Curtea Constituțională a avut un cuvânt greu de spus. Pe 9 aprilie Curtea ar fi informat premierul și președintele că suspendă asumarea de răspundere. De ce n-a declarat o decizie de neconstituționalitate chiar atunci și doar a suspendat-o inițial – e o temă separată și care merită o atenție de alt ordin din partea societății, dar pe 13 aprilie totuși asumarea a fost declarată neconstituțională pentru că au fost încălcate procedurile. Iar altă dată, când guvernarea își va mai asuma răspunderi pentru legi, acestea trebuie să fie prezentate în plenul parlamentului, în fața deputaților, și nu pe coridoarele forului legislativ”, notează autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Wed
7
Arhivă Radio Chișinău