Cotidianul | ”Să crezi astăzi că oameni precum Andronachi, Nichiforciuc, Bîtcă sau Filip vor rupe concubinajul cu socialiștii (…) este cel puțin naiv”
-
18 Februarie 2020 09:27
Revista presei - 18 februarie.
Editorialistul Alexandru Cozer scrie în Cotidianul despre întrunirea de ieri de la Parlament între liderii PDM și cei ai PSRM, în prezența președintelui Igor Dodon. ”Nici nu reușise bine o mică parte a presei să înceapă primele tentative de a forța o coaliție între PD și ACUM, că la Parlament, în „format extins”, Igor Dodon i-a convocat pe socialiști și democrați pentru a le stabili „un set de proiecte ample, pe termen mediu și lung”. Adevăru-i că orice șansă de coaliție între PD și ACUM a cam căzut chiar din prima zi de după „reformarea” urmașilor lui Plahotniuc”, consideră analistul. ”PD-ul nu s-a schimbat și nu se putea schimba în cele 7 luni fără Plahotniuc. În Parlament sunt practic exact aceeași oameni pe care i-a selectat Plahotniuc acum un an. Cu aceleași interese și năravuri de demult. În urma „reformei”, figuri odioase au fost promovate în conducerea partidului, acolo unde nu a apărut practic niciun nume nou. Să crezi astăzi că oameni precum Andronachi, Nichiforciuc, Bîtcă sau Filip vor rupe concubinajul cu socialiștii, care le sunt atât de asemănători și le oferă stabilitate, în schimbul unei construcții politice cu ACUM, în care nu știu ce li se va întâmpla mâine, este cel puțin naiv”, subliniază autorul.
Despre întâlnirea dintre fruntașii PSRM și PDM scrie și portalul SIC.md, care precizează că, potrivit surselor Agora, ”asta a fost prima rundă de negocieri pentru oficializarea coaliției. Deputatul Sergiu Sîrbu, care n-a fost invitat, a spus că el și alți colegi au fost surprinși. Chestiunea n-a fost discutată la Consiliul Politic PDM, care s-a întrunit chiar în sîmbăta din ajun pentru a-și alege noii vicepreședinți, iar Biroul Executiv al partidului n-a fost mandatat să negocieze. „Nu toți din partid ar vedea cu ochi buni astfel de discuții,” a spus Sîrbu. Ce e și mai curios, în weekend, liderul fracțiunii PAS Igor Grosu spunea că blocul ACUM și PDM fac primii pași în vederea unei colaborări strategice în legislativ cu scopul de a păstra cursul pro-european al țării”, amintește aceeași sursă.
În Cotidianul, Vitalie Călugăreanu se referă la declarațiile sexiste și denigratoare ale președintelui Igor Dodon. ”Ce veselă e politica moldovenească. Tot ce trebuie să știi ca să devii om de stat e să spui, cu pieptul înainte ca un cocoș dimineața, de pe gard „Cucuriguuu…”: „Eu vă promit!” și să faci glume discriminatorii și sexiste, utilizând rusisme intrate în uz. Chiar și din poziția de președinte. În Moldova, șeful statului își mustră ironic oponenții politici (pe care, printr-un tic verbal îi numește „ребята”) că nu sunt „gentelmoni” (așa le-a zis) și se comportă „не по-пацански” cu Maia Sandu. Pentru acest stil de a face politică, Dodon apare în toate sondajele pe prima poziție – este politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere”, conchide jurnalistul.
Într-un alt articol de opinie, în Ziarul Național, Nicolae Negru se referă la criticile președintelui Igor Dodon aduse unor ambasadori europeni. ”El i-a acuzat pe „trei-patru ambasadori care se ocupă de relațiile bilaterale ale R. Moldova cu țările membre UE” că ar încerca să „blocheze dialogul noului Guvern cu Bruxelles-ul”, că „dezinformează Bruxelles-ul, dezinformează capitalele europene”, spun că „nu trebuie de dat bani” pentru anumite proiecte ale guvernării actuale, acționând, crede președintele Republicii Moldova, în interesul PAS și PPDA. Fiindcă nu dă nume, dar nici exemple concrete de blocaj sau minciună, acuzațiile sale fără precedent seamănă a fi rodul unei minți inflamate peste măsură, sărite de pe fix, a unui tătuc care simte eșecul, dar nu e capabil să vadă realitatea, să dibuiască motivele adevărate, imaginându-și conspirații, boicot și diversiuni. Reflexele sale anti-UE se manifestă aici cu toată puterea”, crede Nicolae Negru.
Despre ”Himera șantierelor „de șoc” scrie Mircea V. Ciobanu în noua publicație recent lansată, Gazeta de Chișinău. ”În criză de idei electorale, muntele tehnologiilor politice amplasat în faraonicul palat prezidențial a născut un șoarece preistoric, o „găselniță” a veteranilor comsomoliști: țara, ca șantier. (…) Și „șantierul” faraonic anunțat de prorabul Dodon are o singură „rațiune”: electorală. O tâmpire deliberată a populației, fără obiective economice măsurabile, fără parametri de performanță și standarde ale calității. Peste vreun an aceste drumuri vor redeveni impracticabile. Noi însă ne vom alege (pe lângă încă un termen de președinție socialistă) cu o enormă gaură în bugetul strategic, banii plătiți firmelor străine, împreună cu dobânda, urmând a fi întorși creditorului”, notează editorialistul.