Cotidianul: ”Regimul își continuă procesul de regrupare, iar oamenii săi fideli nu au nicio problemă sau chiar sunt promovați” (Revista presei)

  • 30 Iulie 2019 10:00
Cotidianul: ”Regimul își continuă procesul de regrupare, iar oamenii săi fideli nu au nicio problemă sau chiar sunt promovați” (Revista presei)

Revista presei - 30 iulie.

Premierul Maia Sandu susține că nu este satisfăcută de faptul ca Ruslan Flocea a fost desemnat la funcția de șef al Centrului Național Anticorupție, deoarece consilierii președintelui țării sau ai prim-ministrului nu ar trebui să participe la concursurile pentru ocuparea unor asemenea funcții, scrie Adevărul. „Și eu am unele întrebări. Nu-mi place că s-a întâmplat așa. Nu pot spune dacă Parlamentul îl va numi în funcție sau nu, însă ar fi fost mai bine dacă nu consilierii președintelui țării, ai prim-ministrului ș.a.m.d. participau și câștigau aceste concursuri. Nu am nimic contra domnului Flocea, am lucrat împreună când eram în funcția de ministru al Educației”, a declarat Maia Sandu la emisiunea „Glavnoe” de la TVC21.

Și tot Adevărul publică opinia liderului Partidului Uniunea Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu, care consideră că prin desemnarea lui Ruslan Flocea la funcția de șef al Centrului Național Anticorupție, „Blocul ACUM a capitulat în fața lui Igor Dodon”, iar „Dezoligarhizarea o să mai aștepte”. „Maia Sandu și Andrei Năstasde, conștient sau nu, transmit în mâine lui Dodon toate instrumentele coercitive, aflate până mai ieri la cheremul lui Plahotniuc”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

„Profesioniștii” Maiei Sandu și regretul lui Vladimir Plahotniuc”, titrează Cotidianul. Autorul, Alex Cozer, își exprimă nemulțumire față de desemnarea în funcții importante în instituțiile statului a unor persoane precum Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu la Curtea Constituțională, Dorin Purice și Gheorghe Bălan la Ministerul de Interne și Ruslan Flocea la CNA, în condițiile în care premierul Maia Sandu a adresat un mesaj „profesioniștilor”, să „pună umărul”, să se implice. ”Cunoscând deja un pic mai bine temperamentul și modul de a acționa al lui Plahotniuc, tind să cred că nici măcar lui nu-i prea vine să creadă atunci când vede ce se întâmplă acasă, acolo unde până mai ieri el controla absolut totul. (…) Cred că regretă enorm că a dat dovadă de lașitate atunci și a evadat. Pentru că la cum se desfășoară lucurile la Chișinău, ar fi putut lejer sta aici, merge prin Parlament precum o fac finul Candu sau alte „borsetci” de-ale sale și vorbi despre democrație. În fond, nimic încă nu s-a schimbat esențial. Mai mult chiar, regimul își continuă procesul de regrupare, iar oamenii săi fideli nu au nicio problemă sau chiar sunt promovați”, subliniază autorul.

Ziarul Național îl citează pe fostul premier democrat, Pavel Filip, care comentează: „Operațiunea „DEZOLIGARHIZAREA” s-a încheiat cu succes. Felicitări. Acum începe operațiunea „re-oligarhizarea”.

Referitor la promisiunile noii guvernări de a elimina din sistem oamenii corupți și de a căuta profesioniști integri pentru funcțiile-cheie în stat, Pavel Filip spune că este un fals. ”De fapt, ați dat afară doar într-o singură zi 65 funcționari, ca să vă puteți instala în fotolii propriii membri de partid. În plus, după ce Guvernul i-a dat afară, unii dintre acești funcționari au fost angajați deja în ministere, la Președinție sau la Curtea Constituțională. Erau ei „oamenii corupți” din sistem sau totuși profesioniști? Ipocrizie politică”, acuză fostul premier.

Mold-Street notează: ”Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, susține că miliardele de dolari transferate prin schema Laundromat, în perioada 2010-2014 din Rusia în Occident, prin intermediul sistemului judecătoresc din Moldova și Moldindconbank, a fost o retragere de capital și nu o spălare de bani murdari. "Nu a fost vorba de o spălare de bani, ci de retragere de capital....Oameni care câștigau bani legal voiau să-i transfere peste hotare. Or, în Federația Rusă, chiar dacă este legal, băncile nu acceptă atât de ușor ca o persoană juridică să cumpere valută și s-o transfere peste hotare. Băncile îți pot închide până și conturile”, a declarat Platon în cadrul unui interviu acordat pentru postul TV8.

Fostul președinte democrat al raionului Ialoveni, Lilian Popescu, cercetat penal, acum patru ani, într-un caz de extorcare a 180.000 de euro, susține că a fost folosit pentru „un show politic” organizat de Partidul Democrat, scrie portalul Anticorupție.md. Fostul lider democrat a precizat că primul dosar pe numele său a fost pornit pentru „a demonstra că justiția nu este selectivă”. „Eu nu mai eram președinte de raion, nu mai prezentam interes, nu aveam funcții prin care puteam să apăr interesele partidului, de asta au decis să mă folosească în calitate de carne de tun. Suna frumos dosarul ăsta, totul a fost pregătit din timp. Am încurcat cuiva la nivel local și de asta am fost înlăturat din funcții”, a declarat Lilian Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău