Cotidianul: Kovesi și Macovei pregătesc un proiect de combatere a corupției pentru Republica Moldova (Revista presei)
-
06 Noiembrie 2018 09:37
PL, PLDM, PAS și PPPDA ar putea avea candidați comuni pe circumscripții la alegerile parlamentare din 24 februarie. Cele patru formațiuni au discutat în după amiază zilei de luni, 5 noiembrie, posibilitatea desemnării celor mai buni candidați comuni pe segmentul de dreapta, în cele 51 de circumscripții electorale, scrie Adevărul, citânt agenția IPN. Deși nu au ajuns la un numitor comun, liderii celor patru formațiuni au declarat că intenționează să se alieze în circumscripții, pentru a nu permite dispersarea alegătorilor pro-europeni.
Și președinta PNL, Vitalia Pavlicenco, a vorbit despre procesul de negocieri dintre partidele unioniste privind crearea unei platforme comune în contextul alegerilor parlamentare de la Chișinău, în cadrul emisiunii Adevărul Live.
Portalului postului de televiziune TV8, notează că, una dintre urmările anchetei comisiei parlamentare pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației „Open Dialog”, ar putea fi interdicția impusă unuia dintre liderii opoziției, cel mai probabil președintelui Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, de a participa la alegerile parlamentare.
Iulian Ciocan scrie pentru Europa Liberă despre promisiunile lui Ilan Șor de a restabili colhozurile, afișate deja pe panouri publicitare. ”Vezi asemenea panouri și imediat cazi pe gînduri. De fapt, noi în ce dimensiune trăim? Noi am părăsit URSS ca după 27 de ani să ne întoarcem la colhozuri? (…) Mai trist decît acest gest halucinant al Partidului Șor e faptul că se vor găsi pesemne niște doritori de a îmbrățișa ideea prășitului pe cîmpurile colhoznice. Într-o țară în care sărăcia mai face ravagii, întoarcerea la colhozuri poate fi văzută de mulți oameni disperați ca o soluție”, conchide autorul.
”Kovesi și Macovei ar putea trece Prutul: Pregătesc un proiect de luptă cu corupția de la Chișinău”, titrează Cotidianul, care citează publicația New Europe. Astfel, europarlamentara Monica Macovei și fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, considerate două simboluri ale luptei împotriva corupției în România, ar putea trece Prutul pentru „curăța” Republica Moldova.
Fost ministru al Justiției din România, Monica Macovei, ar încerca să creeze o organizație non-guvernamentală, finanțată de Uniunea Europeană, care să coordoneze politicile anticorupție din două state vecine României: Bulgaria și Republica Moldova și din proiect ar urma să facă parte și Laura Codruța Kovesi, demisă din fruntea DNA de actuala guvernare de la București, scrie Cotidianul.
Ziarul Timpul publică un reportaj despre producătorii de mere care nu au unde să-și vândă marfa. ”Ajungând în pragul falimentului, producătorii de mere adună fructele în grămezi și le lasă să putrezească pe câmpuri”, subliniază autoarea Natalia Hadîrcă.
”Mere în copaci, mere pe jos, mere peste tot. În loc să-i bucure că au cea mai mare recoltă în ultimii zece ani, supraproducția i-a adus pe producătorii noștri la sapă de lemn. Disperați, agricultorii culeg merele din livezi și le lasă grămezi, uitându-se cu durere în suflet cum li se duce pe apa sâmbetei investiția de un an. Piața internă e suprasaturată, iar la fabricile de conserve peste 200 de mașini pline își așteaptă zile întregi rândul. Aici kilogramul de mere poate fi vândut chiar cu numai 80 de bănuți”, scrie Timpul.
Un alt reportaj regăsim în Ziarul de Gardă, despre Sergiu Cobilețchi, anesteziolog și șef al Secției Terapie Intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă.
”Lucrează chirurg la IMSP IMU de doi ani și jumătate, câte 8, 10 sau 12 ore pe zi. Arată că ceea ce a învățat el, ia timp. „Pentru chirurgie specializată, e nevoie de aproximativ 8-10 ani de studii. Asta nu doar pentru un tip de operație, că o poate învăța oricine. Aici, e vorba de atitudine mai amplă, mai gânditoare… Nu contează doar manopera – ce fac eu, contează analiza, decizia”, punctează el. Despre salariul pe care îl primește, lasă de înțeles că e loc de creștere. „Însă, în principiu, muncim, ne facem datoria și reușim – iar asta e cel mai important”, conchide chirurgul”.
Portalul Anticorupție scrie despre un pensionar din Chișinău care a acționat în judecată un membru al CSM.
”Ion Cernolev, pensionar din Chișinău, a acționat în judecată un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pe motiv că acesta, pe când activa la Judecătoria sectorului Râșcani, l-ar fi privat de dreptul la apărare. Bătrânul susține că magistratul Anatol Galben în 2015 ar fi luat o decizie într-un dosar contravențional, în lipsa părților. „El pe mine m-a furat, mi-a furat dreptul la apărare”, afirmă pensionarul”, după cum scrie Anticorupție.md.