Maia Sandu | Asistăm la refacerea vechii prietenii dintre Dodon şi Plahotniuc ( Revista presei )

  • 20 Noiembrie 09:30
Maia Sandu | Asistăm la refacerea vechii prietenii dintre Dodon şi Plahotniuc  ( Revista presei )

Revista presei din 20 noiembrie 2019

Adevărul reține declarația fostului premier Maia Sandu, după prima şedinţă a Guvernului Chicu: „Asistăm la refacerea vechii prietenii dintre Dodon şi Plahotniuc”, atenționează ea. Maia Sandu, a declarat că „numirile la grămadă” de la Guvern, făcute la şedinţa de marţi, 19 noiembrie, reconfirmă faptul că „democraţii şi socialiştii puneau la cale de multă vreme demiterea Guvernului Sandu, deoarece şi corupţii din PD, şi corupţii din PSRM s-au speriat de o justiţie adevărată”.

 „Atunci când politicienii și televiziunile își strâng mâna, oamenii devin influențați de ideologia unui partid” – titrează Ziarul de Gardă, care scrie despre postul de televiziune Accent TV, redenumit Primul în Moldova după ce a obținut dreptul de a retransmite emisiunile canalului rus de televiziune Pervîi Kanal. Ulterior, compania fondatoare, afiliată Partidului Socialiștilor, a primit o altă licență de emisie pentru Accent TV. Olga Guțuțui, pe atunci membra CA, a atenționat că  „de fapt, asistăm în continuare la concentrarea mass-media sub influența anumitor factori politici și atât timp cât vom tolera acest lucru, schimbări pe piața media din R. Moldova nu vor exista”.

 „Ștergerea urmelor represiunilor sovietice și rescrierea istoriei - unul dintre cele mai actuale planuri ale Kremlinului, pus în aplicare, atenționează portalul H1.md. Publicația se referă la tendințele ofensive din ultimii ani ale Rusiei de a rescrie, reinterpreta şi folosi în scopuri politice  istoria Celui de-al Doilea Război Mondial și “curățarea” URSS de responsabilitatea istorică, iar Republica Moldova este și ea parte a planului rusesc care prevede “mușamalizarea  urmelor represiunilor sovietice”. Autorul se referă la cel mai recent caz - Muzeul Ocupației Sovietice de la Chișinău și declarațiile lui Dodon  care vrea să închidă Muzeul respectiv. Publicația atenționează că autoritățile ruse au ca obiectiv ascunderea “scheletelor” în majoritatea țărilor ex-sovietice, amintind și de un caz similar în Georgia, în 2012, când susținătorii pro-ruși de la Tbilisi au inițiat o acțiune de defăimare  a muzeului, colectând semnături pentru ca acesta să fie închis. Nu mai puțin importantă este însă și “ștergerea urmelor” din propria țară - Muzeul Perm-36 ( orașul Perm) a fost singurul muzeu din Rusia, dedicat represiunilor sovietice. Acesta a fost inaugurat în locul unei foste închisori-lagăr în care erau deținuți preponderant ucraineni și cetățeni ai țărilor baltice. De ani buni, toate căile de finanțare a muzeului au fost blocate de autorități iar organizarea unor evenimente sau fotografierea exponatelor a fost strict interzisă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
1,2 °C
nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Wed
3 °C
Thu
2 °C
Fri
4 °C
Sat
10 °C
Sun
7 °C

Curs oficial BNM 10 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2684 -0.0634
USD 17.4021 -0.0257
RON 4.0326 -0.0118
UAH 0.7343 -0.0004
RUB 0.2731 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău