Cotidianul: ”Dodon a ales, în ultimele sale luni de mandat, să renunțe în totalitate la mimarea „politicii externe echilibrate” și să joace practic totul pe cartea pro-rusă” (Revista presei)
-
24 Aprilie 2020 09:55
Revista presei din 24 aprilie 2020
În Cotidianul, Alexandru Cozer scrie despre declarațiile din ultima perioadă ale președintelui Igor Dodon, referitoare la finanțările externe acordate Republicii Moldova. ”Aseară, cu un tupeu cu care doar Ion Chicu mai poate rivaliza, Dodon ne spunea, de la unul dintre posturile sale propagandistice, că dacă „nu dădea bani Rusia, nu mai veneau nici cei din UE”. (…) Iar retorica virulentă a celui care ocupă funcția de președinte este în mod evident legată cu anul electoral. An în care, potrivit chiar și sondajelor plătite de el, în jur de 60% din moldoveni sunt adepții integrării europene. Iar această cifră poate reprezenta o mare problemă în toamnă, când ar trebui să aibă loc prezidențialele, iar Dodon să lupte pentru un nou mandat cu un candidat proeuropean. Nu poate fi ignorat nici faptul că limbajul belicos al lui Dodon la adresa UE s-a accentuat în perioada în care Moscova ar fi trebuit să dea undă verde creditului în valoare de 200 de milioane de euro. Au fost mesaje clare, de loialitate, adresate și Rusiei, care până la urmă a răspuns afirmativ. (…) Dodon a ales, în ultimele sale luni de mandat, să renunțe în totalitate la mimarea „politicii externe echilibrate” și să joace practic totul pe cartea pro-rusă, în speranța susținerii și din partea altor dictatori cu care se declară prieten, precum cei din Turcia sau China. Doar că pare să se cam „joace cu focul”. E 2020. Undeva prin centrul Europei. Între România și Ucraina”, conchide editorialistul.
Despre ”Bălbâielile lui Dodon, după ce Curtea Constituțională a SUSPENDAT intrarea în vigoare a Acordului de împrumut cu Rusia”, scrie Ziarul Național, care îl citează pe președinte declarând la NTV Moldova: „De fapt, noi nici nu ne grăbeam să-l promulgăm. Dacă nu veneau banii de la ruși, nu veneau nici de la FMI și UE”. „Suspendarea procedurii de votare nu poate fi, deoarece Acordul a fost ratificat de Parlament. Din câte înțeleg eu, CC a suspendat procedura de intrare în vigoare, de promulgare. Adică, eu să nu promulg mâine Acordul. De fapt, noi nici nu ne grăbeam să-l semnăm atât de urgent, pentru că acolo erau unele întrebări care au fost ridicate și urmau să fie clarificate niște detalii”, a spus Igor Dodon.
Și tot la creditul rusesc se referă Ion Chișlea în Gazeta de Chișinău, numindu-l ”Capcana rusească”. ”Articolul trei al acordului obligă autoritățile de la Chișinău la realizarea de proiecte comune moldo-ruse din banii oferiți și să acorde acces companiilor din Rusia la procedurile de achiziții publice de bunuri și servicii, în aceleași condiții ca și întreprinderile din R. Moldova. Este o prevedere mai mult decât stranie, or legislația moldovenească n-a defavorizat până acum în niciun fel participarea companiilor rusești la procedurile enumerate. Din contră, experții sunt de părere că această clauză presupune anume favorizarea unor companii rusești, o bună parte din banii rusești urmând să ajungă la companii rusești renumite prin capacitățile de delapidare a banului public. Potrivit economistului Dumitru Budeanschi, banii vor fi plătiți de cetățenii Republicii Moldova, dar profitul și beneficiile vor fi culese de niște companii controlate politic din Federația Rusă și R. Moldova. (…) Deși mai mare decât în cazul împrumuturilor de la FMI și UE, rata dobânzii este una acceptabilă, de 2% anual, însă mărimea și calcularea penalității ridică semne de întrebare. În cazul întârzierii cu 10 zile a plăților de rambursare a creditului, suma respectivă se consideră restantă și se aplică o penalitate cu o rată de 3% pentru perioada de întârziere (+150% la rata inițială de 2%). Economistul Sergiu Gaibu a calculat că doar în baza dobânzilor și penalității capitalizate în fiecare jumătate de an, conform prevederilor din contractul de împrumut, datoria ar putea ajunge la 4.5 miliarde dolari dobânzi și penalități”.
Asumarea răspunderii Guvernului, care a fost suspendată de Curtea Constituțională și legea acordului de creditare din Rusia au componente infracționale, pentru că sunt evident promovate interesele unor persoane sau ale unor grupuri de persoane în Republica Moldova, a declarat analistul economic Veaceslav Negruța, la TVR Moldova. El a dat ca exemplu creditul oferit de Rusia fostului președinte ucrainean Victor Ianukovici, pe care Ucraina nu îl poate scoate la capăt din punct de vedere juridic. Și analistul Victor Ciobanu a spus că cel mai bine ar fi ca acest credit să nu fie accesat. „Eu vreau să văd un contract scris, negociat profesionist. Acesta nu este un contract internațional, este altceva”, a spus Victor Ciobanu.
TV 8 îl citează pe analistul financiar Dumitru Vicol, care consideră că prevederea indicată în Acordul de credit cu Federația Rusă, cea care a nemulțumit opoziția parlamentară și care a fost contestată de o parte din societate, este o garanție pentru statul rus, deoarece Republica Moldova nu este un partener de încredere. „În principiu, Rusia dacă s-ar uita doar pragmatic la Moldova, ar trebui să-i împrumute direct cu 3%-3,5% dobândă”, crede expertul. În opinia lui, Republica Moldova ar trebui să renegocieze acest acord astfel încât să scoată prevederea ce se referă la garanțiile de stat chiar și cu prețul unei dobânzi mai mari.