Cotidianul | De ce forțează lucrurile Igor Dodon sau scurtul drum de la „De-atâta” la „Acum” (Revista presei)

  • 06 Martie 2020 09:17
Cotidianul | De ce forțează lucrurile Igor Dodon sau scurtul drum de la „De-atâta” la „Acum” (Revista presei)

Revista presei - 6 martie 2020.

„Alianța PD-PSRM, ca și făcută – titrează Gazeta de Chișinău.  Coaliția dintre Partidul Democrat (PD) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), una cu acte în regulă, este tot mai aproape de închegare, după prima rundă de negocieri care a avut loc joi, 5 martie. Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, consideră că „se clocește o coaliție pentru confortul personal al președintelui Dodon care nu are nevoie de alegeri anticipate înainte de alegerile prezidențiale”. Totodată, el crede că alianța este una oportunistă. „Anumiți deputați democrați au fost certați cu legea și la adresa lor au fost lansate anumite acuzații, iar acest lucru îi face vulnerabili. Cei vulnerabili acceptă regulile de joc ale celui puternic”, susține Igor Munteanu, în Gazeta de Chișinău.

„De ce forțează lucrurile Igor Dodon sau scurtul drum de la „De-atâta” la „Acum” – un comentariu la același subiect din Cotidianul, care amintește de  metamorfozele prin care a trecut Igor Dodon în ultimele luni. „Cel care cu jumătate de an în urmă îi făcea hoți, uzurpatori și oligarhi pe cei din PD, acum trei luni ne asigura cu un „de-atâta” că „nu va fi coaliție cu PD”, a ajuns ca nu mai departe de ieri să vedem cum le dă ultimatum acelorași „democrați”, de a semna „acum” acordul de guvernare cu PSRM. Autorul atenționează că lui Igor Dodon nu are cum să-i cadă bine aceste metamorfoze prin care a trecut în doar 6 luni. Dodon a părut aproape disperat în ultimele zile în eforturile sale de a-i atrage pe cei din PD la guvernare. Și a făcut asta știind bine că are de pierdut chiar în fața propriului electorat. În opinia publicației, lucrurile au început însă să se precipite la începutul acestui an, mai ales după ce Plahotniuc a devenit indezirabil în SUA. Plecarea celor 7 oameni din PD, în frunte cu Andrian Candu, a fost un semnal clar pentru Igor Dodon că varianta cu guvernarea tehnocrată până la prezidențiale nu mai poate să țină. Astăzi, matematic Igor Dodon mizează pe 58 de deputați care ar trebui să-i asigure o majoritate parlamentară până la alegerile prezidențiale. Dar în practică pentru el nimic nu mai este foarte sigur”, scrie Cotidianul.

Soarta urbanistică a mun. Chișinău va fi decisă de o asociație din București condusă de un tenor și teolog fără studii în arhitectură, titrează Ziarul de Gardă. Consiliul Municipal Chișinău (CMC), la propunerea primarului general Ion Ceban, a votat proiectul privind acceptarea unei donații de circa 10 milioane de lei din partea Asociației Obștești „Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă” (ACCDD), care este dispusă să elaboreze, cu titlu gratuit, Planul Urbanistic General (PUG), precum și Strategia de dezvoltare a mun. Chișinău. Deși pare o intenție bună din partea asociației din România, această ofertă a stârnit nedumerirea unor consilieri. Întrebări apar și în contextul în care această asociație elaborează gratuit și planurile urbanistice zonale a mai multor sectoare din București, fapt privit cu suspiciune de români, care consideră că această inițiativă vine să satisfacă anumite interese ale președintelui acestei asociații, scrie Ziarul de Gardă. Publicația mai informează că președintele acestei asociații este teolog și tenor, acționar al firmei Vego, care capătă planuri urbanistice pe bandă rulantă. Virgil Profeanu susține că a devenit prim-solist al Operei fără să aibă Conservatorul. La fel, lucrează în proiecte de urbanism și arhitectură, fără să aibă facultatea de specialitate.

„Războiul de la Nistru, la Guvern, așa își întitulează Petru Grozavu editorialul din Ziarul de Gardă, referindu-se la protestele veteranilor de luni, 2 martie. Autorul amintește că războiul a luat cu el (asta arată statistica oficială care, de obicei, e aproximativă) 300 de luptători din tranșee și peste 400 de civili. Nu spune statistica și câți copii au rămas fără tați și fără mame, câte case – fără stâlpul familiei, câte familii – fără adăpost, câte neveste – văduve, destine frânte, mame îndurerate și tați încărunțiți de necaz. Nimeni nu cunoaște până azi, elementar, numărul veteranilor acestui Război. În 28 de ani de la conflict, la guvernare s-au schimbat cu locul 5 șefi de stat, 9 garnituri de deputați și vreo 14 cabinete de miniștri. Și nici unul (cu anumite excepții – primul președinte, primul parlament și primul guvern, că altele mai bune nu am avut) nu și-au onorat obligațiunile față de eroii acestui război. Nici sociale, nici morale. Ce înseamnă să tratezi, în ziua de azi, un veteran de război cu o indemnizație lunară de 100 de lei (și chiar 300, după cum le-a promis marți Chicu), când miniștrii primesc lunar de la 22 de mii și mai mult? Or, când deputaților li s-au mărit din ianuarie a.c. salariile cu peste 4000 de lei? Câtă credibilitate poate avea Chicu, când le zice veteranilor că pentru mai mult „nu sunt bani”. Autorul condamnă și opiniile ministrului Ciocoi, care  declară public că armata rusă a oprit vărsările de sânge la Nistru (ce grad de FSB-ist aveți, dle ministru?). Și dacă armata nu a împușcat, atunci cine a tras în apărătorii Independenței, că mitralierele, tunurile, tancurile erau ale Armatei a 14-a… Faptul că luni veteranii nu au luat cu asalt guvernul, nu înseamnă că ei au renunțat la idee. Și nu neapărat că ar fi manipulați „din umbră”. Pur și simplu, i-a ajuns cuțitul la os”, constată Ziarul de Gardă.  

Ziarul Național reține altă declarație scandaloasă a premierul Chicu, care spune că nu va cheltui banii publici pe "pseudo-cercetători", într-un comentariu care vizează protestul organizat în Piața Marii Adunări Naționale de angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău