Cotidianul | Bluful lui Plahotniuc sau pe cine avantajează, de fapt, anticipatele (Revista presei)

  • 12 Martie 2019 09:47
Cotidianul | Bluful lui Plahotniuc sau pe cine avantajează, de fapt, anticipatele (Revista presei)

Patru scenarii majore sunt prognozate de experți, pentru o nouă alianță de guvernământ în R. Moldova după alegerile de luna trecută. Trei dintre ele implică Partidului Democrat PD în viitoarea alianță de guvernare, se arată într-o analiză publicată de portalul de limbă engleză Balkan Insight, citată de portalul Anticorupție.md.

Primul scenariu este formarea unei coaliții între PD și PSRM, acesta fiind și cel mai probabil scenariu, potrivit publicației. ”Chiar dacă PSRM și PD s-au aflat formal în opoziție unul față de celălalt în Parlament, acestea și-au dat mâna pe mai multe probleme politice majore în ultimii ani”, se menționează în analiză.

Un al doilea scenariu prevede o coaliție între PDM și ACUM, care ar fi cel mai dorit de PDM, după ce formațiunea a trimis o scrisoare blocului ACUM, sugerând că trebuie puse deoparte diferențele dintre partide pentru a forma o majoritate în Parlament pentru binele țării.

O coaliție între PSRM și ACUM a fost exclusă din start de reprezentanții blocului, iar un al patrulea scenariu presupunea o alianță între PD, Partidul Ilan Șor și „dezertorii” din PSRM.

”Bluful lui Plahotniuc sau pe cine avantajează, de fapt, anticipatele”, titrează Cotidianul, în editorialul semnat astăzi de Alexandru Cozer. Autorul consideră că invitația lansată de PDM Blocului ACUM nu ar fi una reală, deoarece Vladimir Plahotniuc nu ar permite ca Maia Sandu și Andrei Năstase să obțină funcții importante în Guvern în domenii precum Internele, Economia sau Finanțele. Autorul opinează că scenariul alegerilor anticipate ar avantaja Partidul Democrat, deoarece se vor desfășura conform sistemului mixt de vot, cu ”aceeași Comisie Electorală, aceeași Curte Constituțională, aceleași reguli din codul electoral, pentru PD nu va fi decât o finală după un bun antrenament efectuat la 24 februarie. Doar că în finală se vor mai adăuga câteva piese grele”, conchide autorul.

Liderul Mișcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, consideră că Blocul ACUM nu ar trebui să accepte invitația la dialog făcută de socialiști, în vederea formării unei alianțe de guvernare, pentru că „Plahotniuc își bate joc de ei”, scrie Adevărul. Sergiu Mocanu se referă la faptul că socialiștii, în acea invitație, nu au venit către Blocul ACUM cu o propunere concretă privind formarea unei alianțe și nici nu au vorbit despre „stat capturat” și nici despre necesitatea unei coaliții care s-ar lupta pentru justiție independentă. Politicianul e de părere că „este o absurditate să-ți închipui că cei de dreapta fac o alianță cu cei de stânga în Republica Moldova”, pentru că în așa caz cei de dreapta vor fi „înghițiți” de cei de pe stânga.

”Decența în politică nu mai e o valoare?”, se întreabă Vitalie Călugăreanu într-un articol pentru DW.com.

”Fără ACUM sau PSRM, Partidului Democrat, care controlează încă, prin interimat, puterea și care este dispus să facă alianță cu oricare din cele două forțe politice parlamentare, nu-i rămâne decât să spere că va reuși să repete „soluția anului 2016” – încropirea unei majorități din transfugi, o „soluție” prin care analiștii politici afiliați democraților încearcă să pună presiune pe ACUM și PSRM – sugerându-le că vor pierde deputați, deoarece „forța de convingere” a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, este – spun ei – mare”, scrie autorul care se referă și la ideea care încearcă să fie impusă de un grup de ”binevoitori”, privind o alianță între Blocul ACUM și PSRM. ”Dovezile de moralitate, decență și corectitudine în politică par a fi, în viziunea exponenților acestui grup, doar niște instrumente aducătoare de voturi, în timp ce o combinație „tehnică”, contrară firii și doctrinelor, cu PSRM-ul pro-rus ar însemna „maturitate politică” și „politicieni responsabili”, mai scrie Vitalie Călugăreanu. 

Ziarul de Gardă scrie despre ”Casa de lux și zona de agrement din proprietatea familiei unui șef din Guvern, anchetat penal pentru corupere pasivă”. 

Un dosar penal dosit de Procuratura Anticorupție ne-a condus spre averea imobiliară a familiei unui șef important dintr-o instituție subordonată Guvernului, scriu jurnaliștii. Este vorba despre Veaceslav Potop, unul dintre cei doi directori adjuncți ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), instituție creată de Guvern în 2017, prin comasarea mai multor instituții de stat. La sfârșit de februarie, acesta a ajuns în arest la domiciliu, după ce inițial a fost reținut pentru 72 de ore. ZdG a solicitat procurorilor să facă public dosarul penal în care acesta figurează și detalii despre anchetă, pe care le puteți citi în ziar și pe pagina online a publicației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău