Cotidianul: Aveți șansa în acest an să scăpați pentru totdeauna de frică și să trăiți demn, într-o țară prosperă (Revista presei)

  • 30 Mai 2018 09:56
Cotidianul: Aveți șansa în acest an să scăpați pentru totdeauna de frică și să trăiți demn, într-o țară prosperă (Revista presei)

Într-un editorial din Cotidianul întitulat „Kilerii”, care face referire la cazul tânărului omorât recent de doi sportivi, istoricul și campionul Octavian Țâcu se adresează cetățenilor acestei țări, „cei furați, închiși, bătuți și omorâți pe străzi. Voi nu v-ați săturat să stați ca niște șoareci ascunși prin găuri, crezând că veți scăpa cumva de mașinăria acestei oligarhii care vă bea sângele în fiecare zi?

Aveți șansa în acest an să scăpați pentru totdeauna de această frică și să trăiți demn, într-o țară prosperă. Nu aveți frică, pentru că acest regim tocmai din aceasta se alimentează, din frica și impasibilitatea voastră. Ieșiți la vot, fiți uniți, susțineți opoziția, să schimbăm odată și odată lucrurile pe această bucată de pământ”, îndeamnă autorul.

Amintind că în primul tur al alegerilor din Chișinău, participarea a fost cu peste 13% mai mică decât la alegerile locale din 2015, Timpul comentează că „tendința se va păstra cel mai probabil și în turul II. Faptul că oamenii, prin neprezentarea la vot, nu doresc să-i legitimeze pe candidații aflați în cursă, ar trebui să-i facă pe politicieni să-și pună întrebări, cel puțin. Este un semn că locuitorii Chișinăului nu mai văd diferența între „un rău mai mare” și „un rău mai mic”, și că toate alternativele li se par la fel de rele. Această stare de lucruri va conduce până la urmă la delegitimarea întregii clase politice și la adâncirea crizei de legitimitate, în care se află R. Moldova”, citim în Timpul.  

Comentând situația de la Orhei, „unde Ilan Șor e liber și conduce primăria Orheiului, chiar dacă din cauza lui Moldova a fost pe muchia prăpăstiei după jaful secolului, și de la Jora de Mijloc, „unde partidul lui Șor a mai câștigat încă o primărie cu o candidată prezentă de asemenea în raportul Kroll”, Alexandru Vakulovski scrie într-un editorial pe Deschide.md că „degeaba primim lecții usturătoare uneori. Fraierilor le place să fie fraieriți… Pentru Șor noi suntem cu toții Jora, Jora de Mijloc, pe care o cumperi și o vinzi cum vrei. Să aibă dreptate?”- se întreabă autorul.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru scrie despre ignorarea lui Dodon la forumul de la Sankt-Petersburg. „După eșecul cu referendumul anti-Chirtoacă, când Dodon nu a reușit să mobilizeze decât vreo sută de mii de alegători, a urmat un eșec și mai mare, din 20 mai, când în pofida mesajului său personal, distribuit în toate cutiile poștale ale chișinăuenilor, la secțiile de votare s-au prezentat abia 90 mii de votanți ai candidatului socialist.

Ca un narcoman politic, Dodon pare să aibă tot mai multă nevoie de drogul Putin, dar efectul acestuia este tot mai slab. Și rezultatele alegerii primarului la Bălți, unde a câștigat candidatului „Partidului Nostru” sunt neliniștitoare pentru liderul „suspendat” al PSRM”, scrie autorul. El mai face referire la un articol din Kommersant, care a scris că Dodon vorbește pe coridoarele Kremlinului despre o posibilă alianță cu PD, după alegerile parlamentare din toamnă.

În Evenimentul Zilei, jurnalista Natalia Hadârcă deplânge nepăsarea din societatea noastră. „Există, din păcate, multă nepăsare, o nepăsare criminală față de om. Dar sărăcia și starea mizerabilă în care se bălăcește întreaga societate nu poate fi o scuză pentru medicii care te măsoară mai întâi din cap până în picioare când vii la consultație. Sunt (au fost și vor mai fi), însă, și medici pentru care meseria lor e mai mult decât o vocație, e chemare divină.

Unul din astfel de medici a fost regretatul Ion Lupan, despre care am mai scris. Mi-a fost dat să-l cunosc întâmplător, la recomandarea unui medic de aur de la Secția Malnutriție, același spital. Doar o singură dată în viață și nu l-am mai uitat. Chiar dacă acolo sunt tratați doar copii din raioane, profesorul Ion Lupan nu ne-a dat afară. Ne-a ajutat să scăpăm de problema copilului de doar 6 luni fără să facă aluzii că i-am datora ceva. Îl mulțumea recunoștința pacienților. Iar când doctorul a avut nevoie de aceeași susținere, înțelegere, a fost neglijat chiar de propriii colegi”, scrie Natalia Hadârcă în Evenimentul Zilei.

Încă un jurnalist rus, opozant al lui Putin, a fost ucis la Kiev – titrează portalul Deschide.md. Arkadii Babchenko a plecat din Federația Rusă acum un  an. În  2017 a locuit în Cehia, Israel și acum în Ucraina. Era moderator la postul de televiziune ATR, canalul tătarilor din Crimeea, refugiat după anexarea pensinsulei de către Rusia. Babchenko este autorul a patru cărți despre război.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău