Cotidianul: 51 de „Cebani” și „Tauberi” în viitorul Parlament (Revista presei)

  • 28 Mai 2018 09:36
Cotidianul: 51 de „Cebani” și „Tauberi” în viitorul Parlament (Revista presei)

„Turul doi al alegerilor în municipiul Chișinău, desfășurate pe 3 iunie 2018, va demonstra dacă populația acordă prioritate clivajelor geopolitice sau preferă să voteze pentru cele mai convingătoare soluții pentru dezvoltarea orașului, comentează într-un articol publicat de IPN, expertul Dionis Cenușă.

Concentrând minim 23% din populația țării (2017- 820.500 persoane din 3,5 milioane), votul din capitală este considerat esențial pentru influențarea orientării interne și externe viitoare a R. Moldova. Autorul observă că opțiunile electorale ale locuitorilor capitalei favorizează forțele pro-europene mai mult decât pe cele pro-ruse.

De asemenea, există un potențial de mobilizare mai vizibil în interiorul votanților cu viziuni pro-UE, lucru care însă depinde de forța de atracție și mobilizare a formațiunilor politice. PD, aflat la putere, neavând niciun candidat în turul doi după eșecul Silviei Radu, ar putea să caute beneficii în oricare din scenariile derulate. Totuși, importanța retoricii geopolitice pentru alegerile parlamentare din 2018, îl transformă pe Ion Ceban într-un candidat mai convenabil și previzibil pentru Democrați decât Andrei Năstase, scrie Dionis Cenușă, într-o analiză pentru IPN.

„51 de „Cebani” și „Tauberi” în viitorul Parlament”, titrează Cotidianul, comentând că alegerile locale din 20 mai, din Chișinău, au confirmat o temere apărută odată cu instituirea de către Plahotniuc și Dodon a sistemului de vot mixt. Din cele 11 circumscripții pe care le vom avea în Chișinău la scrutinul parlamentar din toamnă, Ion Ceban s-a impus în 9. Andrei Năstase a obținut primul loc doar în două circumscripții, cele croite din suburbiile orașului.

Promo-Lex a transpus rezultatele de la localelor din 20 mai peste cele 11 circumscripții din capitală, iar șansele ca acest tabel să se repete și în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă sunt extrem de mari. Ca și acum, în toamnă vom avea trei forțe principale: Socialiștii, Blocul PAS-Platforma DA și PDM. Și dacă la locale situația poate fi schimbată, Andrei Năstase având șanse la victorie datorită turului II, atunci în parlamentarele din toamnă a doua șansă nu va exista.

Situația de la Jora de Mijloc, localitate unde Marina Tauber s-a impus categoric după ce a investit sume uriașe de bani pentru un sat din Moldova, denotă clar cât de periculos poate deveni acest sistem mixt pentru democrație. Concertele, pomenele electorale, cârnăciorii și înghețata i-au adus acestei tipe penale, care figurează în raportul Kroll, o victorie lejeră într-o localitate destul de mare din Republica Moldova și în care, acum un an și jumătate, Maia Sandu obținea peste 63% din voturi”, notează autorul.

Petru Bogatu scrie într-un editorial pe portalul Deschide.md că, în cel de-al doilea tur de scrutin, alegătorii chișinăuieni „au de ales între doi populiști.  Rușii, desigur, se vor bucura dacă câștigă Ceban. Steaua roșie din palatul prezidențial va ajunge la primăria mai ieri românească. Dar ei vor fi la fel de fericiți dacă învinge Năstase, întrucât va începe războiul între administrația centrală și cea municipală, ca pe vremea când oamenii lui Voronin îi furau lui Chirtoacă bradul”, amintește Petru Bogatu.

Ziarul de Gardă scrie despre „Sponsorii binefacerii prezidențiale”. Publicația se referă la Fundația „Din Suflet” a primei-doamne, care, potrivit Zdg „pompează” milioane de lei în acțiuni de promovare a șefului statului, numite și de caritate, fără a specifica originea resurselor financiare. Potrivit șefului statului, în calitate de sponsori ai unor acțiuni de caritate ar figura Ambasada Turciei și Ambasada Chinei în R. Moldova.

În alte cazuri, donator financiar este Asociația obștească „Iubesc Moldova”, al cărei director este deputatul socialist Corneliu Furculiță. Aceeași asociație finanțează construcția unor complexe sportive în mai multe localități ale R. Moldova. Oficial, costul unui singur teren sportiv este de aproape un milion de lei. Deși se anunță că locurile de joacă pentru copii ar fi construite de către asocațiile obștești din jurul PSRM-ului, consilierul prezidențial Ion Perju, angajat al Președinției, este persoana care ia legătura cu primăriile sătești pentru a discuta despre proiect. Cu toate astea, instituția prezidențială neagă că ar organiza construcția acestor terenuri sportive, citim în Ziarul de Gardă.

Adevărul relevă „Cine sunt cei doi luptători K-1 suspectați că ar fi omorât în bătaie pe un tânăr în fața unui club de noapte din Chișinău”. Poliția a reținut doi suspecți în cazul omorului unui tânăr de 30 de ani, bătut cu bestialitate de un grup de indivizi în fața unui club de noapte din Chișinău. Este vorba de doi tineri, ambii luptători K-1.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău