Cotidianul: Republica Moldova revine în zona gri vecinătății UE

  • 20 Februarie 2015 15:41
Cotidianul: Republica Moldova revine în zona gri vecinătății UE

REVISTA PRESEI din 20 februarie 2015

Votul de miercuri din Parlament a zdruncinat în mod previzibil unitatea PLDM, observă Nicolae Negru in Ziarul Național. Drumurile lui Leancă și Filat se despart și, de data aceasta, motivul este unul clar, serios, subliniază autorul. Spre deosebire de cazul celorlalți plecați din partid, nu se mai poate vorbi despre niște motive obscure, despre „mâna” lui Plahotniuc, o serioasă divergență tactică între Leancă și liderul PLDM subminează „prietenia” dintre cei doi. În viziunea editorialistului, conjunctura de pe scena politică este astăzi din nou, ca după 2005, ademenitoare pentru un lider care dorește să pornească un proiect politic propriu, de dreapta, diferit, prin gradul de încredere, de cele existente, mai cu seamă că nu e neapărat să-l pornească de la zero. Intențiile sale pot coincide cu eforturile liberalilor reformatori care se află în căutare de lider. Apropierea alegerilor locale și posibilitatea unei testări rapide a forțelor sale sunt un stimulent în plus pentru pasul decisiv al lui Leancă. Asta dacă se va hotărî să-și schimbe nu numai afilierea politică, ci și stilul de viață.

Iurie Leancă susține că nu s-a simțit niciodată aservit unor interese oculte, așa cum este acuzat de unii lideri de opinie, dar admite că a fost „tras în țeapă”, scrie Jurnalul.

Val Butnaru, notează  în aceeași publicație că în R.Moldova, rinocerii au ocupat instituțiile guvernamentale, au pus mâna pe puterea de stat, dar și pe opoziția parlamentară. În timp ce oamenii simpli caută explicații privind prăbușirea leului, iese în față un rinocer și le spune: „ Consumați prea mult! E vina voastră!”. Toate astea puteau să nu se întâmple după publicist, dacă am fi avut un stat cu justiție funcțională, dacă am fi avut un stat condus de politiceni incoruptibili și nu de rinoceri. Multe din toate astea ar fi putut să fie evitate dacă domnul Iurie Leancă ar fi intervenit energic și la timp. Riscând să-și spargă capul, e adevărat, dar evitând dezastrul în care ne aflăm, punctează Va Butnaru.

După Moni Stănilă de la Timpul, haosul în care ne-am pomenit astăzi este o  dovadă că așa-zișii europeni nu sunt în stare să conducă o țară, fie ea cât de mică. Peste 4 ani pentru coaliția așa-zisă minoritară și așa-zisă europeană nu vor vota nici  20 de procente. Și, din păcate, nici Ghimpu nu va crește spectaculos. Autoarea subliniază că  patru  ani, înseamnă doar una din două: ați dat țara rușilor, dar ați pierdut puterea.  

Să râdem și să plângem cu noul guvern de la Chișinău, este titlul unui articol din ziarul Cotidianul de la București.  Indiferent de jocurile din culisele politicii de la Chișinău, este evident că în doar trei săptămâni UE a renunțat să mai facă presiuni pentru continuarea reformelor și a ”salutat” formarea unui guvern condus de un om de paie al oligarhilor. Semn că Republica Moldova revine în zona gri vecinătății UE și că recentele progese către integrare se vor reduce la liberalizarea vizelor pentru cetățenii unei țări sarace . Eșecul major din Ucraina și indecizia în fața politicii agresive a Rusiei,  au făcut ca Bruxelles-ul sa renunțe la a mai face din Republica Molsdova povestea de succes a politicii sale de vecinătate și a Parteneriatului Estic, spre bucuria nu numai a Moscovei, ci și a clanurilor oligarhice de peste Prut, conchide Cotidianul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
8,24
Câțiva nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău