Cotidianul: „Curioasele decizii ale Guvernului Filip: Câți moldoveni au votat în secțiile deschise acolo unde nu era nevoie” (Revista presei)

  • 13 Martie 09:52
Cotidianul: „Curioasele decizii ale Guvernului Filip: Câți moldoveni au votat în secțiile deschise acolo unde nu era nevoie” (Revista presei)

Presa de la Chișinău scrie despre refuzul Blocului ACUM de a discuta cu socialiștii, dar și cu democrații despre o eventuală majoritate parlamentară.

Andrei Năstase şi Maia Sandu și-au reiterat angajamentul de a nu face alianțe cu „partidele oligarhice și anti-europene” - PD, PSRM și Partidul Șor, scrie Europa Liberă. Invitația la dialog lansată de socialişti imediat după ce democraţii îndemnase și ei blocul ACUM să vină la masa de tratative este o manevră de camuflare a cartelului politic dintre PDM şi PSRM, a sugerat Andrei Năstase.

Decizia Blocului ACUM de a nu negocia cu PSRM formarea unei majorități parlamentare este „iresponsabilă”, iar propunerea de adoptare a unui pachet de legi pentru „de-oligarhizarea” statului e „incompetentă şi populistă”, a declarat la o conferinţă de presă secretarul pentru ideologie al socialiștilor, Ion Ceban, citat de asemenea Europa Liberă, care oferă și opinia analistului politic Ion Tăbârţă de la Institutul „Viitorul”. El presupune că ar fi vorba despre o înţelegere dintre democraţi şi socialiştii aici pe interior, dar condiţiile acestei alianţe nu ar fi agreate de Moscova. ”De aceea, mai degrabă se prefigurează o alianţă dintre PD, Partidul Şor şi o parte din transfugi de la PSRM”, a menționat Ion Tăbârță.

”Curioasele decizii ale Guvernului Filip: Câți moldoveni au votat în secțiile deschise acolo unde nu era nevoie”, titrează Cotidianul. În cadrul alegerilor din 24 februarie guvernarea a deschis câteva secții de votare în plus, în afara țării, față de scrutinul prezidențial din 2016. Doar că, după cum era de așteptat, în noile secții a bătut vântul, întrucât au fost deschise acolo unde nu era nevoie, notează publicația. Astfel, la Bari, în extremitatea sud-estică a Italiei, au votat doar 35 de oameni.

Iar în cazul celei mai ciudate secții deschise în această țară, cea de la Palermo, din insula Sicilia, la 24 februarie s-au prezentat la vot doar 15 persoane. Cotidianul se referă și la orașul Tralee, unde a fost deschisă a doua secție de vot din Irlanda, au votat doar 190 de persoane. Și în Rusia, în timp ce la Moscova nu a fost deschisă vreo secție nouă, s-au deschis la Kaliningrad și Novosibirsk. În enclava rusă din nordul Europei au votat doar 69 de alegători, iar la Novosibirsk s-au prezentat 16. Și în cele două secții de votare care au ridicat semne de întrebare în SUA, de la Raleigh și Spokane, prezența a dost una redusă, votând 84 respectiv 93 de persoane.

”Casa părintească a lui Dorin Chirtoacă, pusă sub sechestru”, scrie Ziarul de Gardă. Instanța a pus sechestru pe casa părintească, dar și pe ale bunuri imobile ale fostului primar de Chișinău. Anunțul a fost făcut de Dorin Chirtoacă, care a scris pe pagina sa de Facebook că sechestrul a fost pus pe 24 ianuarie curent, în cadrul dosarului penal deschis pentru trafic de influență în 2015.

Dorin Chirtoacă este acuzat, în cel de-al doilea dosar, că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu peste 66 de milioane de lei, după ce în loc să execute hotărârile instanțelor de a asigura cu spațiu locativ mai multe persoane și familiile acestora, în ultimii șase ani ar fi încheiat 81 de tranzacții de împăcare și ar fi achitat din banii municipali costul mediu al apartamentelor de diferite dimensiuni,  în funcție de componența familiilor, precizează publicația.

Portalul Tribuna scrie că academicianul Valeriu Pasat, fost ministru al Apărării  și fost ministrul al Securității Naționale, a refuzat să candideze la funcţia de Preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). Acesta a fost nominalizat de  Secţia socio-umanistă din cadrul Academiei. Valeriu Pasat a menţionat că ar accepta să candideze doar în cadrul unui concurs transparent, accentuând că, actualul concurs organizat pentru funcţia de Preşedinte al AŞM nu ar fi unul transparent și că ar fi politizat și ar abunda în cazuri de folosire a factorului administrativ şi în falsuri. Valeriu Pasat a mai menţionat, cu referire la candidatul Ion Tighineanu, că acesta s-ar afla nelegitim în funcţia de preşedinte interimar al AŞM.

Portalul de limbă rusă Newsmaker scrie despre accidentul de la uzina metalurgică din Râbnița. Jurnaliștii îl citează pe un responsabil din cadrul uzinei care afirmă că fondul de radiații din cuptor a fost depășit cu 3-5 microni pe oră, în condițiile în care până la 20 microroentgen pe oră este considerat normal. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementarea Activităților Nucleare și Radiologice, au declarat că în Republica Moldova nu s-a înregistrat vreun exces de radiații.

Ziarul Național publică istoria unei profesoare din satul Pelinia, raionul Drochia, care a îmbunătățit viața elevilor din școala unde activează, unde nu era instalat un sistem de canalizare, copiii fiind nevoiți să folosească WC-urile de afară pe orice stare a vremii. În același timp, lipsa apei la robinet presupunea și faptul că toaletele erau, de cele mai multe ori, neigienice. Din acest motiv, în 2017, profesoara de istorie Ludmila Țurcanu, în vârstă de 40 de ani, și ea absolventă a acestei școli, împreună cu alte trei profesoare și o elevă, a decis să schimbe situația, astfel că au convins autoritățile locale să finanțeze construirea unui bloc sanitar în interior școlii și un sistem de canalizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
17,12 °C
cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,6 m/s
Mon
20 °C
Tue
19 °C
Wed
17 °C
Thu
18 °C
Fri
16 °C

Curs oficial BNM 20 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0345 -0.0632
USD 17.9401 0.0069
RON 4.2067 -0.0143
UAH 0.6805 -0.0000
RUB 0.2776 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău