Cotidianul: „Autoritățile au deschis secții de votare peste hotare acolo unde nu era nevoie” (Revista presei)

  • 21 Ianuarie 10:30
Cotidianul: „Autoritățile au deschis secții de votare peste hotare acolo unde nu era nevoie” (Revista presei)

„Cum și de ce își bate joc guvernarea de diaspora”, își intitulează editorialul pentru Cotidianul Alexandru Cozer. Autorul amintește că deși cetățenii moldoveni ce muncesc peste hotare trimit anual acasă sume impunătoare de bani, numai în 2017 – 1,6 miliarde de dolari, adică 20 la sută din PIB, autoritățile de la Chișinău îi numesc ”iresponsabili”. El amintește în acest sens declarația președintelui Parlamentului, Andrian Candu, la un post de televiziune unde a spus despre cetățenii moldoveni care au pașapoartele expirate că ar fi ”iresponsabili”.

Referitor la deschiderea secțiilor de votare peste hotare, editorialistul observă că autoritățile ”le-au deschis exact acolo unde NU era nevoie”. Și aduce un exemplu: ”Una dintre secțiile de votare care a rămas cel mai rapid fără buletine de vot în 2016 a fost cea din Dublin. Pentru alegerile din 24 februarie, pe site-ul CEC s-au înregistrat peste 1245 de persoane care au anunțat că se vor afla în capitala Irlandei în ziua alegerilor. Dublinul este, de altfel, după Londra, orașul cu cele mai multe înregistrări. Mai mult decât atât, și în localitățile din apropierea Dublinului s-au mai înregistrat zeci de persoane. Cu toate acestea, guvernarea nu a mai deschis o altă secție în capitala Irlandei, ci tocmai la Tralee, în capătul opus al țării”, subliniază autorul, care prezintă mai multe exemple în acest sens.

La TV8, avocatul fostului premier Vlad Filat susține că nu există motive legale pentru ca cel de-al doilea dosar în care este învinuit Filat, despre care Procuratura a anunțat săptămâna trecută că l-a expediat în judecată, să fie examinat cu ușile închise. „Motive legale nu există pentru că, atât conform rigorilor Convenției Jurisprudenței Curții Europene, cât și legislației naționale, sunt foarte strict prevăzute când se face chestia dată: dacă există secret de stat, dacă există măsuri operative de investigații, chestiuni de viață privată, copii minori sau infracțiuni cu caracter sexual sau dacă se referă la secret bancar sau comercial. Dar și în aceste cazuri, instanța de judecată poate dispune doar părți ale ședințelor să le examineze cu ușile închise”, a spus Victor Munteanu.

Ziarul de Gardă titrează: ”Cutiile statului pentru nou-născuţi, livrate de compania unor donatori ai PDM”. Publicația scrie despre compania „Rapid Link”, ai cărei angajaţi au donat în ultimele două campanii electorale aproximativ 180 de mii de lei pentru Partidul Democrat din Moldova, care a câştigat licitaţia pentru proiectul „O nouă viaţă”, care presupune livrarea de produse pentru nou-născuţi în toate maternităţile din R. Moldova. Noul câştigător aduce cu sine şi o parte din SRL-urile implicate în licitaţia precedentă, câştigată de o revistă, dar şi câteva firme care şi-au intersectat activităţile cu politicianul Vladimir Plahotniuc, mai scrie Ziarul de Gardă.

Publicația mai amintește că proiectul Guvernului „O nouă viaţă”, inspirat de la Fundaţia Edelweiss, continuă şi în 2019. În acest sens a fost organizată o nouă licitaţie publică, în joc fiind puse 23,6 milioane de lei.

Portalul jurnal.md publică un punct de vedere al Alinei Mungiu-Pippidi, politolog din România în care subliniază că ”România trebuie să își folosească președinția UE ca să readucă democrația la Chișinău”.

”Există o enormă problemă europeană care se va materializa mai clar în luna februarie, mai exact pe 24, cînd Republica Moldova are alegeri. Or, degeaba le cam are. Precedentele (primăria Chișinău) s-au anulat, pentru că nu a cîștigat cine trebuie. UE a tăiat niște bani ca protest. Noi nu am făcut nimic. Cele legislative dinainte s-au ținut degeaba, că un partid cu 19 mandate (al lui Vladimir Plahotniuc) a ajuns să aibă 41 și să controleze o majoritate chiar mai mare (cumpărînd deputați, mai ales socialiști, dar nu numai). Acest partid e de fapt la putere din 2009, în diferite formule. Primarii fie trec și ei la partidul care trebuie, fie au necazuri cu justiția. (…) Mi se pare mie că asta e ocazia pentru PSD și Serviciul de Informații Externe să ne arate că nu sunt ei sponsorii lui Plahotniuc”, subliniază autoarea.

În Adevărul, Lulea Marius Dorin scrie despre aproape un milion de moldoveni care au devenit în ultimii 27 de ani şi cetăţeni ai României. ”Politica de acordare a cetăţeniilor se dovedeşte în realitate o bombă cu ceas întârziat căci a reuşit cu succes să facă ceea ce nici Stalin nu a reuşit: să scoată un milion de buni români din Republica Moldova”. În opinia autorului, ”România trebuie să ajute pe românii de acolo cum a făcut acum mai bine o sută de ani cu cei din  Ardeal, dar ei trebuiau ajutaţi acolo. Ori din acest punct de vedere cu cât mai mulţi români acolo, cu atât mai bine. Dar noi ce am făcut? Am scos toţi luptătorii pentru Unire şi ne mai întrebăm de ce după tot efortul depus socialiştii, adică forţele pro-ruse, vin la putere (…) România trimite sume colosale de bani guvernului de la Chişinău, care duce o politică antiromânească în fapt şi doar aparent pro-europeană. Banii trebuie daţi direct autorităţilor locale şi doar celor care sunt favorabile Unirii, fapt demonstrat prin înfrăţirile realizate”, este de părere autorul.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chişinău
-1,83 °C
cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:3,1 m/s
Sun
4 °C
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
4 °C
Thu
-0 °C

Curs oficial BNM 07 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău