Cotația paladiului a depășit pentru prima dată pragul de valoare, iar prețul aurului este la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni

  • 20 Februarie 2019 11:14
Cotația paladiului a depășit pentru prima dată pragul de valoare, iar prețul aurului este la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni

Cotația paladiului a depășit pentru prima dată pragul de 1.500 dolari pe uncie, în timp ce prețul aurului a atins cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, pe fondul deprecierii dolarului, transmite Reuters.

Livrările limitate, deficitele mari și interesul crescut din partea investitorilor speculativi au dus la creșterea cu 19% a prețurilor la paladiu în acest an. Cotația acestui metal, utilizat în principal la producția de catalizatoare pentru vehicule, a atins un nivel record de 1.500,50 dolari pe uncie miercuri, în creștere cu 0,8% față de cotația de 1.492 dolari pentru o uncie marți.

Cererea pentru paladiu crește an de an deoarece este foarte folosit în industria auto. "Cerințele de mediu sunt din ce în ce mai dure, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai mult paladiu în fabricarea mașinilor", a explicat Yuichi Ikemizu, director în cadrul ICBC Standard Bank din Tokyo.

Prețul aurului a atins cel mai ridicat nivel din 19 aprilie 2018, pe fondul deprecierii dolarului și al optimismului legat de negocierile comerciale dintre SUA și China.

Pe piața spot, cotația unciei de aur a urcat miercuri cu 0,1%, la 1.342,45 dolari, după ce anterior înregistrase un nou nivel record, de 1.346,73 dolari.

Și analiștii de la Citibank sunt de părere că situația de pe piața fizică a paladiului este una dintre cele mai dificile din ultimele două decenii.

Producătorul de catalizatoare auto Johnson Matthey se așteaptă la un deficit de 239.000 de uncii în acest an, în timp ce analiștii de la GFMS prognozează un deficit de peste un milion de uncii în fiecare din următorii trei ani pe o piață a paladiului estimată la 10 milioane de uncii pe an.

Prețurile la paladiu au crescut în acest an în pofida scăderii vânzărilor de automobile în China, cea mai mare piață auto din lume, și a stagnării vânzărilor în SUA, a doua mare piață mondială. Industria auto este responsabilă pentru 80% din cererea de paladiu.

Argumentele pentru o piață în creștere la paladiu sunt susținute de tranziția producătorilor auto europeni spre automobilele pe bază de benzină, după scandalul Dieselgate, ceea ce ar putea necesita mari cantități de paladiu pentru construcția de catalizatoare.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău