Cotația barilului de țiței Brent a ajuns la cel mai ridicat nivel, din 2018

  • 21 Octombrie 2021 17:45
Cotația barilului de țiței Brent a ajuns la cel mai ridicat nivel, din 2018

Prețurile petrolului au depășit joi 86 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pe fondul ofertei restrânse și al crizei globale de energie, transmite Reuters.

Joi dimineața, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut la 86,10 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, dar la prânz a scăzut cu 1,04 dolari, ajungând la 84,78 dolari, notează Agerpres.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 0,47 dolari, sau 0,6%, ajungând la valoarea de 82,95 dolari.

Anul acesta, cotația barilului de petrol Brent a urcat cu este 60%, pe fondul reducerii producției de către grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) și al deficitului de cărbune și gaze.

De asemenea, prețul țițeiului este sub presiune în urma scăderii prețurilor la gaze naturale și cărbune. În China, prețul cărbunelui a scăzut joi cu 11%. China se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu energie din cauza livrărilor insuficiente de cărbune, a standardelor mai dure privind emisiile și a cererii ridicate din partea industriei.

Analiștii de la Goldman Sachs au majorat estimările privind cotația barilului de țiței Brent la finalul lui 2021 la 90 de dolari, de la 80 de dolari, în urma redresării mai rapide a cererii după ce varianta Delta și uraganul Ida au dus la reducerea producției și probleme în aprovizionare.

"Deși de mult timp estimăm o creștere a prețurilor petrolului, actualul deficit de furnizare global este mai accentuat decât ne-am așteptat, redresarea cererii pe plan mondial în urma impactului Delta fiind chiar mai rapidă decât previziunea noastră, în timp ce previziunile privind furnizarea globală sunt sub estimări", se arată în raportul Goldman. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău