Costume naționale, expuse la un muzeu din capitală, de Ziua Națională a Portului Popular
-
26 Iunie 2021 12:22
Costume populare ale etniilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova vor fi expuse de mâine, 27 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, cu prilejul Zilei Naționale a Portului Popular, marcată anual în ultima duminică a lunii iunie.
Potrivit Elenei Cojocaru, director-adjunct al muzeului, colecționarii vor povesti istoria costumelor, vor descifra semnificația simbolurilor. Vor fi evidențiate particularitățile și frumusețea portului popular.
Totodată, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va desfășura târgul meșterilor populari. „Sunt 25 de meșteri populari care confecționează brâie, catrințe, cămăși naționale, opinci, cojoace. E vorba de Valentina Guțu, Ecaterina Popescu, Maria Cristea, Antonina Rusu, Maria Rusu, Dumitru Daraban, Constantin Cojan, dar și alți artiști. Am pus accentul pe promovarea cămășii cu altiță”, a precizat pentru IPN directorul-adjunct al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Costume ale etniilor din Republica Moldova vor fi expuse de către Asociația Obștească Casa Germană Hoffnung, Muzeul Patrimoniul Cultural al orașului Taraclia, Muzeul Istoric Regional Comrat, Casa Portului Popular Casa Cristea, Complexul de Meșteșuguri Arta Rustică, satul Clișova Nouă, raionul Orhei.
„Costumele găgăuze sunt colorate, persistă culorile roșu, bordo, portocaliu, negru, verde-închis, albastru. Fetele tinere poartă costume de culori mai deschise, iar cele căsătorite și mai în vârstă, văduvele, poartă culori întunecate. Pe cap poartă bariz, deasupra o batistă mai întunecată, cu flori mășcate, iar la gât poartă mărgele. Costumul bulgăresc se aseamănă cu cel găgăuz, dar a preluat de la portul popular al altor etnii cojoacele din blană și bondițele. Costumul tradițional german se deosebește de cele românești, bulgare și găgăuze și constă din cămașă, fustă mare, iar deasupra fustei se poartă șorț. În funcție de unde este legat șorțul, în față, în spate, la stânga sau la dreapta, poți să afli dacă persoana care poartă costumul e fată nemăritată, nevastă tânără sau văduvă”, a detaliat Elena Cojocaru.
Publicul va putea admira și o colecție nouă de costume populare, care fac fac parte din patrimoniul Muzelui Național de Etnografie și Istorie Naturală. De asemenea, Asociația Șezătoare Basarabia, studenții facultății arte plastice și design a Universității Pedagogice de Stat Ion Creangă și ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice vor prezenta colecții de costume tradiționale și cele inspirate din tradiția populară. Oaspeții evenimentului vor putea participa la diverse ateliere de creație și vor avea parte de jocuri interactive.
Evenimentul se va desfășura duminică, 27 iunie, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, între orele 11.00-16.00, intrarea este liberă. Expoziția de costume populare va fi deschisă publicului la muzeu între 27 iunie și 31 iulie.
Pe 29 martie anul curent, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al României au depus dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă UNESCO.