Cosmonauții ruși nu vor să se vaccineze cu Sputnik-V împotriva COVID-19

  • 24 Septembrie 2020 20:06
Cosmonauții ruși nu vor să se vaccineze cu Sputnik-V împotriva COVID-19

Cosmonauții ruși care vor decola pe 14 octombrie spre Stația Spațială Internațională au declarat că nu doresc să se vaccineze cu singurul vaccin anti-covid disponibil pentru moment, cel produs chiar de Rusia, din cauza faptului că a fost testat insuficient, scrie Agerpres.

"Eu, personal, aș spune că nu mă vaccinez, pentru că sunt foarte prudent cu privire la această chestiune", a afirmat Serghei Rijikov, comandantul viitoarei misiuni, în cadrul unei conferințe de presă organizată în baza de pregătire a cosmonauților Orașul Stelelor, din apropiere de Moscova.

"Cosmonauții nu sunt liberi să ia singuri deciziile privind propria lor sănătate, medicii sunt cei care iau deciziile cu privire la vaccinare", a explicat la rândul său inginerul de bord al viitorului echipaj de pe ISS, Serghei Koud-Svertșov.

"Decizia de a recomanda vaccinarea cosmonauților va fi luată doar atunci când vaccinul va fi testat și când va fi clar că este fiabil", a adăugat el. 

Serghei Rijikov a remarcat, de asemenea, că, din punct de vedere epidemiologic, "ISS este în prezent cel mai sigur loc de pe planetă", datorită procedurilor sanitare în vigoare pentru oamenii care merg acolo.

Rusia, în frunte cu președintele Vladimir Putin, a promovat eficacitatea vaccinului său denumit "Sputnik-V" împotriva noului coronavirus, vaccin dezvoltat în timp record, deși a fost testat oficial doar pe câteva zeci de persoane.

Aproximativ 40.000 de voluntari urmează să fie vaccinați la Moscova în cadrul unui nou test în săptămânile următoare. Alte mii de persoane vor fi vaccinate în cadrul testelor pentru același vaccin derulate în alte țări.

Niciun studiu independent nu a putut fi efectuat asupra vaccinului rusesc și, prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății era sceptică cu privire la eficacitatea reală a acestuia, mai notează AFP.

Mai mulți înalți oficiali ruși au anunțat totuși că au fost vaccinați cu Sputnik V, printre care ministrul apărării, Serghei Șoigu, și primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Președintele Putin a anunțat, la rândul său, că una dintre fiicele sale a fost și ea vaccinată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău