Cosmin Dinescu: În R. Moldova există o situație care este complicată și de contextul regional și de alegerile din acest an. Ne concentrăm pe sprijinirea autorităților pentru a face față amenințărilor hibride
-
31 Mai 2024 13:24
Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM) a împlinit un an de când a fost lansată. Este prima misiune civilă din cadrul Politicii Comune de Securitate și Apărare a Uniunii, și a fost înființată în Republica Moldova pentru a sprijini autoritățile de la Chișinău în construirea și consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor hibride venite din exterior. Dezinformarea și războiul hibrid pe care Rusia îl duce în R.Moldova s-a accentuat în contextul alegerilor care urmează să fie organizate în acest an în țara noastră, a declarat șeful Misiunii de parteneriat a Uniunii Europene, Cosmin Dinescu, în cadrul emisiunii ”Dialog Europan” de la Radio Chișinău.
După un an de activitate, Misiunea a devenit un partener de încredere al autorităților, într-o perioadă cu amenințări la adresa securității Republicii Moldova și într-un context regional dificil, a menționat în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău șeful Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene, Cosmin Dinescu.
”Știm foarte bine: în Republica Moldova există toate aceste instrumente hibride care sunt folosite pentru a submina rezistența societății și încrederea în autorități. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care Misiunea a fost înființată. Este, din punctul acesta de vedere, o Misiune nouă. Este prima Misiune al cărei mandat se concentrează în principal pe sprijinul autorităților de stat pentru a face față amenințărilor hibride”, a declarat șeful EUPM.
Cosmin Dinescu s-a referit și la sprijinul pe care Misiunea îl oferă instituțiilor R. Moldova în lupta cu dezinformarea rusească și războiul hibrid în care Moscova utilizează o varietate largă de instrumente. În context, oficialul a avertizat că dezinformările rusești se intensifică pe măsură ce în toamnă vor avea loc alegeri prezidențiale, dar și un referendum proeuropean.
”În Republica Moldova, în acest moment există o situație care este complicată și de contextul regional, de războiul, care are loc în imediata apropiere și, de asemenea, de alegerile pe care Republica Moldova, cetățenii Republicii Moldova urmează să le facă în acest an. E vorba de cursul european, referendumul în ceea ce privește calea europeană a Republicii Moldova și observăm accentuarea elementelor de dezinformarea care încearcă să sădească neîncredere în drumul european și să prezinte imagini denaturate în ceea ce privește Uniunea Europeană, ce înseamnă Uniunea Europeană, ce înseamnă aderarea la Uniunea Europeană și care este avantajul principal pentru ca un stat să fie membru al Uniunii Europene. De asemenea, sunt întreținute în mod voit confuzii cu privire la natura Uniunii Europene și aici să faci o asociere cu războiul. Sunt elemente care să sădească această neîncredere și să facă o alegere a cursului european dificilă pentru cetățean”, a precizat Cosmin Dinescu.
Amintim că Misiunea civilă pentru Republica Moldova a fost aprobată de miniștrii de Externe ai UE pe 24 aprilie 2023 pentru o perioadă de 2 ani. Obiectivul acesteia este de a spori reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor din afară.