Corpul neînsuflețit al actorului Gheorghe Pârlea va fi depus la Teatrul „Luceafărul”

  • 06 Februarie 2017 09:12
Corpul neînsuflețit al actorului Gheorghe Pârlea va fi depus la Teatrul „Luceafărul”

Corpul neînsuflețit al actorului și umoristului Gheorghe Pârlea va fi depus luni, 6 februarie, la Teatrul Republican „Luceafărul” pentru ca cei care l-au cunoscut să-i poată aduce un ultim omagiu, între orele 10.00 și 12.00, transmite IPN.

Președintele Igor Dodon a semnat un necrolog în memoria actorului, în care se menționează că Gheorghe Pârlea a fost o personalitate marcantă a teatrului național, și-a dedicat toată viața dezvoltării culturale a țării, reușind să creeze pentru societate adevărate valori.

„În memoria noastră vor rămâne rolurile din filmele „Văleu-văleu nu turna“, „Cine arvonește – acela plătește“, apreciindu-le pentru veridicitatea și firescul pe care le-a conferit eul actorului. Vii se vor păstra și rolurile din spectacole, mai cu seamă acelea jucate împreună cu bunul său prieten Gheorghe Urschi, izbutind să se mențină de-a lungul timpului prin bunătatea, bucuria și feeria trăirilor autentice ale unui om transpuse în viața scenică. Toți cei care l-am cunoscut, împreună cu iubitorii de frumos, resimțim golul imens pe care l-a lăsat în urmă maestrul. Exprimăm întreaga noastră compasiune familiei, rudelor, tuturor celor care l-au admirat și prețuit ca om și ca personalitate de excepție”, se spune în necrolog.

După mulți ani de studii în actorie, în țară și peste hotare, Gheorghe Pârlea a revenit în 1967 la Chișinău și a fost inclus în spectacolul „În căutarea surâsului“, devenind de-a dreptul o prezență deosebită în viața teatrală.

În calitate de primul director al Teatrului „Luceafărul” din Chișinău ales în anul 1989 a reușit, în pofida condițiilor existențiale, să contureze direcții de dezvoltare a teatrului și a culturii naționale în general, se mai spune în necrolog.

Actorul a decedat în noaptea spre 4 februarie din cauza complicațiilor provocate de diabetul zaharat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău