Corporația Financiară Internațională va ajuta Moldova să consolideze sectorul agroalimentar

  • 17 Februarie 2021 11:20
Corporația Financiară Internațională va ajuta Moldova să consolideze sectorul agroalimentar

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Corporația Financiară Internațională (IFC), membru al Grupului Băncii Mondiale, au semnat ieri un Acord de Cooperare, care urmează a fi implementat în parteneriat cu Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, transmite MOLDPRES.

IFC a ajutat deja Guvernul Republicii Moldova să eficientizeze reglementările în domeniul agroalimentar în prima fază a Proiectului de reformare a climatului investițional, pe parcursul a opt ani de implementare a acestuia. Urmare a acestor eforturi, Corporația își propune să creeze un mediu de afaceri favorabil, introducând cadrul legal necesar, inclusiv în domeniile siguranței produselor, subproduselor de origine animală, gestionării deșeurilor și trasabilității produselor alimentare. Acest lucru va contribui la crearea unui mediu favorabil pentru producătorii agroalimentari în vederea stimulării exporturilor între țări, inclusiv pe piața UE, în prezent închisă pentru produsele de origine animală din Moldova.

„Sunt convins că buna implementare a Proiectului va contribui la dezvoltarea unui sector agricol performant și competitiv, cu accente sporite pe deschiderea pieței UE pentru produse de origine animală; consolidarea capacităților de export a sectorului horticol; fortificarea sistemului de siguranță a alimentelor, inclusiv a capacităților de laborator, sistemelor IT și bazei normative privind trasabilitatea și siguranța produselor de origine animală etc. Serviciile de consultanță oferite prin intermediul IFC, vor consolida și capacitățile instituțiilor implicate pe acest segment, facilitând racordarea sectorului agroalimentar la standardele și normele comunitare”, a declarat ministrul de resort Ion Perju, potrivit sursei citate.

În Moldova, una dintre provocări este lipsa datelor disponibile privind potențialii investitori și parteneri de afaceri. Pentru a soluționa această problemă, IFC va contribui la crearea unui Registru public digital al situațiilor financiare, oferind acces public la situațiile financiare ale companiilor private și întreprinderile de stat. Acest lucru va asigura o transparență sporită a procesului, atrăgând mai multe investiții în sectorul agroalimentar din Moldova și creând legături comerciale cu comunitatea de afaceri.

"Una dintre prioritățile strategice ale IFC în Moldova este consolidarea sectorului agroalimentar. Scopul nostru este de a ajuta Moldova să profite pe deplin de acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE. Acest lucru va permite țării să exploreze alte piețe internaționale la un cost și efort mai mic. Soluțiile digitale nu numai că vor crea stimulente pentru întreprinderi pentru a stabili legături cu companiile din Moldova, dar vor încuraja și menține investițiile, contribuind la stimularea piețelor competitive și accelerarea creșterii economice", a spus Jason Pellmar, managerul regional al IFC pentru Ucraina, Belarus și Moldova.

Activitatea investițională și de consultanță a IFC în Moldova se bazează pe mai mult de un deceniu de experiență în sectorul agricol cu scopul îmbunătățirii întregului lanț valoric agroalimentar, pentru a dezvolta sectorul autohton competitiv agroalimentar, în vederea promovării oportunităților de export și  stimulării securității alimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău