Coronaviurs: Președintele Donald Trump suspendă contribuția SUA la Organizația Mondială a Sănătății

  • 15 Aprilie 2020 08:30
Coronaviurs: Președintele Donald Trump suspendă contribuția SUA la Organizația Mondială a Sănătății

Președintele Donald Trump a anunțat marți suspendarea contribuției SUA la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe motivul "proastei gestionări" a pandemiei noului coronavirus, informează miercuri agențiile de presă internaționale, scrie Agerpres.

"Astăzi ordon suspendarea finanțării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată și ascunderea răspândirii coronavirusului", a declarat liderul de la Casa Albă în cadrul conferinței de presă zilnice.

"Lumea a primit numeroase informări false privind transmiterea și mortalitatea" în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19, a adăugat Trump într-un rechizitoriu amplu la adresa agenției ONU, potrivit AFP.

Președintele Trump a mai declarat că OMS a "eșuat în îndeplinirea obligației sale de bază și trebuie trasă la răspundere", conform Reuters.

Liderul american a adăugat că OMS a promovat "dezinformarea" din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizația cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.

Precizând că suma pe care contribuabilii americani o plătesc anual OMS este de 400 - 500 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 40 de milioane de dolari și "chiar mai puțin" cât contribuie China, Donald Trump a apreciat că SUA au datoria să ceară explicații.

"Dacă OMS și-ar fi făcut treaba și ar fi trimis experți medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situația pe teren, epidemia ar fi putut fi ținută sub control la sursă, cu foarte puține decese", a explicat președintele american, citat de AFP.

În cursul zilei de marți, secretarul de stat american Mike Pompeo anunțase că SUA doresc să "schimbe radical" modul de funcționare al organizației. "În trecut, OMS a făcut o treabă bună. Din păcate, de data această, nu a făcut tot posibilul și trebuie să procedăm astfel încât să facem presiuni pentru a schimba radical" situația, a afirmat șeful diplomației americane.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău