Coronavirusul va domina agenda președinției germane a UE, a anunțat ministrul de Externe

  • 12 Aprilie 2020 14:18
Coronavirusul va domina agenda președinției germane a UE, a anunțat ministrul de Externe

Pandemia de coronavirus va domina agenda Uniunii Europene când Germania va prelua președinția semestrială a Consiliului UE în a doua jumătate a acestui an, a scris ministrul de Externe german, Heiko Maas, într-un articol de opinie publicat duminică de cotidianul Die Welt, citat de Reuters, AGERPRES.

Germania va prelua președinția Consiliului UE la 1 iulie, de la Croația, amintește agenția de presă britanică.

Maas a fost tranșant în privința modului de gestionare la nivel global a crizei sanitare, criticând SUA pentru că au acționat prea lent și China, calificată drept un stat autoritar.

Pandemia de coronavirus a cuprins 214 țări și teritorii, până în acest moment înregistrându-se 1,6 milioane de infectări și 106.000 decese, amintește Reuters.

"Vom avea o 'președinție corona' pentru a învinge corona și consecințele sale", a scris Maas.

O reducere graduală și coordonată a restricțiilor de circulație va fi unul dintre primele obiective "odată ce greul va fi trecut", a explicat șeful diplomației germane, care a apreciat că blocul comunitar va trebui totodată să tragă învățăminte din această criză, cum ar fi îmbunătățirea protecției civile în UE și achizițiile și producția în comun de provizii medicale.

Există de asemenea nevoia de "a îndrepta greșelile" pe care criza le-a expus, a mai avertizat Maas în editorialul său, făcând referire la restricțiile asupra democrației și a statului de drept "sub pretextul luptei împotriva corona, care sunt inacceptabile în Europa".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău