Coronavirusul se răspândește mai repede în Spania decât în Italia. Epidemiologi: S-a făcut o greșeală majoră în Peninsula Iberică

  • 25 Martie 2020 08:12
Coronavirusul se răspândește mai repede în Spania decât în Italia. Epidemiologi: S-a făcut o greșeală majoră în Peninsula Iberică

Spre deosebire Italia, unde 80% din decese au fost în aceleași trei regiuni, pe teritoriul spaniol a existat o creștere accelerată a cazurilor în regiuni care nu au fost anterior afectate, scrie El Pais. Specialiștii spun că numărul deceselor ar putea fi chiar mai mare în peninsula Iberică decât în Italia, scrie Digi24.

Spania a început săptămâna în cel mai rău mod posibil. Luni, 462 de persoane au murit din cauza focarului de coronavirus în doar 24 de ore. Aceasta este cel mai mare număr de decese înregistrate în Spania până acum și arată o tendință de creștere accelerată a numărului de persoane care își pierd viața.

De asemenea, experții se așteaptă ca această creștere să continue și în zilele care urmează.

„Suntem încă în faza în care virusul se răspândește și acest lucru va dura încă ceva timp”, explică Pere Godoy, președintele Societății Spaniole de Epidemiologie (SEE), citat de  El Pais .

Numărul de decese în Spania cauzate de răspândirea rapidă a virusului SARS-CoV-2 a ajuns luni la 2.182, ceea ce înseamnă că în trei zile numărul deceselor s-a dublat, după ce vineri fuseseră înregistrate 1.000 de decese.

Nici în China, nici în Italia, țările cele mai puternic lovite de pandemia de COVID-19, ritmul deceselor nu a fost atât de intens

În plus, Spania înregistrează o răspândire teritorială mult mai largă a epidemiei în comparație cu Italia.

În ambele cazuri, aproximativ 90% din primele 100 de decese au fost observate în trei regiuni. În Italia au fost Lombardia, Emilia-Romagna și Veneto, iar în Spania, primele focare au apărut în Madrid, Țara Bascilor-La Rioja și Aragón, scrie El Pais.

De la izbucnirea epidemiei în Italia și până în prezent, peste 80% din decese, se înregistrează în aceleași trei regiuni. În Spania, însă, procentul a scăzut la 65%, și în alte regiuni a început să crească numărul îmbolnăvirilor și al deceselor.

Astfel, regiuni precum Catalonia, Castilla y León și Castilla-La Mancha prezintă un număr tot mai mare de persoane confirmate pozitive cu noul coronavirus și crește astfel și numărul deceselor.

Pere Godoy spune că s-a ajuns la această situație deoarece „a fost o greșeală să se permită dispersia geografică a populației în zilele anterioare introducerii izolării și acest lucru a facilitat dispersia virusului”.

Joan Ramon Villalbí, fost președinte al Societății Spaniole de Sănătate Publică și de Administrare a Sistemului Medical (SESPAS), consideră că și diferențele culturale dintre Spania și Italia au influențat această răspândire mai mare a virusului în peninsula Iberică.

„Ca stat, Spania este mai integrată în ceea ce privește circulația persoanelor decât este Italia, acolo unde există diferențe uriașe între nord și sud”, spune el.

Acest lucru ar explica, de exemplu, de ce o regiune cu o densitate ridicată a populației, cum este Sicilia, cu peste cinci milioane de locuitori, a înregistrat doar trei decese începând de duminică.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău