Coronavirus: Valul de îmbolnăviri ar putea deveni sezonier, previne un expert american

  • 26 Martie 2020 09:52
Coronavirus: Valul de îmbolnăviri ar putea deveni sezonier, previne un expert american

Este probabil ca maladia infecțioasă COVID-19 să revină în lunile următoare sub forma unor cicluri sezoniere, a prevenit miercuri un expert american, care a subliniat nevoia urgentă de a descoperi un vaccin și tratamente eficiente, informează AFP, preluat de Agerpres.

Anthony Fauci, directorul Institutului național de boli infecțioase, a dezvăluit în timpul conferinței de presă care este organizată zilnic de grupul operativ de lucru de la Casa Albă că noul coronavirus începe să se răspândească în țările din emisfera sudică, unde iarna va sosi în curând.

"Dacă aceste țări se vor confrunta cu o epidemie importantă, va fi indispensabil ca noi să fim pregătiți pentru a face față unui al doilea ciclu", a avertizat expertul american. "Acest aspect face să devină și mai importantă necesitatea de a dezvolta un vaccin, de a îl testa rapid și de a face în așa fel încât el să fie pregătit și disponibil pentru următorul ciclu", a adăugat Anthony Fauci.

Două studii clinice sunt în curs de desfășurare în China și în Statele Unite pentru vaccinuri care nu vor putea să ajungă pe piață decât abia peste un an sau un an și jumătate. Sunt studiate și diverse tratamente - ce constau în combinații de noi medicamente și altele deja existente, precum antimalaricele clorochină și hidroxiclorochină.

Anthony Fauci a lăsat să se înțeleagă că maladia COVID-19 se manifestă mai virulent pe vreme rece decât într-un climat cald și umed, consolidând astfel ipoteza lansată de un studiu preliminar realizat în China.

Acest lucru s-ar explica prin faptul că virusul prezent în picăturile de salivă sau excrețiile nazale expectorate de pacienții cu SARS-CoV-2 rezistă mai mult timp în aer liber pe timp de vreme rece și că sistemul imunitar este de obicei mai slăbit pe durata iernii.

O altă explicație potențială: noul coronavirus se degradează mai repede atunci când ajunge pe suprafețe calde, întrucât stratul de grăsime protectoare ce îl acoperă se usucă mai rapid.

Ratele de infectare reduse nu sunt însă sinonime cu eradicarea virusului. Aproape 2.500 cazuri de coronavirus au fost confirmate în Australia, unde au fost înregistrate și opt decese. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău