Coronavirus: Un posibil medicament ar putea fi disponibil ''până la vară'', după ce FDA accelerează testele (Roche)

  • 24 Martie 11:26
Coronavirus: Un posibil medicament ar putea fi disponibil ''până la vară'', după ce FDA accelerează testele (Roche)

Un tratament pentru cele mai severe simptome respiratorii cauzate de noul coronavirus ar putea trece de testele clinice cel mai devreme în această vară, a anunțat luni producătorul medicamentului, compania farmaceutică Roche. Vestea vine după ce compania farmaceutică a primit aprobare pentru testarea noului medicament din partea Administrației Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA), informează DPA, preluat de Agerpres.

FDA speră că Actemra, care a primit deja aprobare pentru fi utilizat în Statele Unite la tratarea artritei reumatoide, ar putea, de asemenea, să amelioreze inflamații similare cu care se confruntă pacienții cu forme severe de COVID-19, care dezvoltă pneumonie.

China a inclus Actemra în ghidul de tratament pentru pacienții cu forme severe de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, la începutul lunii martie.

Autorizația FDA de a demara testele ar fi primul test riguros al medicamentului în cazul pacienților cu coronavirus, a declarat directorul medical al Roche, Levi Garraway, pentru McClatchy Washington Bureau.

"În unele forme de pneumonie virală, pneumonia se declanșează nu doar pentru că virusul e prezent, ci pentru că răspunsul inflamator este exacerbat", a spus Garraway într-un interviu telefonic. "În China, au existat voci care au argumentat că acesta ar putea funcționa împotriva pneumoniei (COVID-19) și au constatat rezultate încurajatoare din punctul lor de vedere."

Medici din Italia au făcut la rândul lor experimente cu acest medicament, rezultatele fiind promițătoare, a adăugat Levi Garraway, fapt care a motivat Roche să solicite FDA aprobarea în procedură accelerată.

"Obiectivul nostru este să demarăm studiul cât mai devreme posibil, din aprilie. Lucrăm zi și noaptea ca să putem începe", a precizat Levi Garraway.

Faza a treia de teste - ultima etapă înainte ca FDA să aprobe un medicament pentru comercializare - ar putea fi finalizată în acest caz până la vară, a spus Garraway. "La vară este un termen care pare rezonabil".

FDA va decide atunci dacă va autoriza în regim de urgență medicamentul pentru a fi disponibil pe scară largă.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane a cerut totodată Genentech, membru al grupului farmaceutic Roche și producătorul Actemra, să pună la dispoziție 10.000 de doze din acest medicament pentru Stocul Strategic Național.

Președintele Donald Trump a îndemnat în mod public FDA să accelereze procedura de aprobare a medicamentelor existente sau a combinațiilor medicamentoase considerate promițătoare în tratarea COVID-19.

Medici din cadrul grupului operativ de la Casa Albă privind coronavirusul au îndemnat la precauție în ceea ce privește oferirea de ''speranțe false'' publicului, în contextul în care oamenii de știință abia au demarat procesul - care va dura mai multe luni - pentru testarea eficacității și siguranței anumitor medicamente și a dozajelor acestora pe pacienți cu coronavirus.

FDA a aprobat recent teste pentru medicamentul Remdesivir, care se află de asemenea în faza de testare în China, și a aprobat o combinație de hidroxiclorochină și azitromicina pentru uzul compasional - o sintagmă utilizată de medici atunci când solicită utilizarea unui medicament neaprobat destinat pacienților în stare critică.

Potrivit comisarului FDA Stephen Hahn, testele se vor întinde pe mai multe luni, iar agenția va desfășura ''procedura normală'' înainte de a autoriza utilizarea publică a oricărui medicament pentru tratamentul COVID-19.

La începutul acestei luni, în timp ce epidemia de coronavirus lua proporții pe teritoriul Statelor Unite, administrația Trump a lansat un apel companiei elvețiene Roche, cerându-i să fabrice în masă kituri de testare pentru coronavirus, ale căror rezultate ar putea fi rapid procesate.

Roche este una dintre numeroasele companii cu expertiză de diagnosticare și care ''dedică resurse semnificative'' dezvoltării de teste, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului, potrivit lui Levi Garraway.

"Per ansamblu, există un număr de medicamente, toate autorizate pentru alte recomandări, pentru care există ipoteze interesante, potrivit cărora ar putea fi folosite împotriva coronavirusului", a spus Garraway. "Disponibilitatea acestora va depinde, în primul rând, de răspunsul la întrebarea: sunt eficiente și sigure? Înainte de a vedea datele, nu putem face speculații". 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:2,1 m/s
Thu
13
Fri
15
Sat
14
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău