Coronavirus: Un grup de voluntari dintr-un test clinic al vaccinului Oxford/AstraZeneca au primit fără a fi informați o doză greșită (Reuters)

  • 01 Februarie 2021 15:23
Coronavirus: Un grup de voluntari dintr-un test clinic al vaccinului Oxford/AstraZeneca au primit fără a fi informați o doză greșită (Reuters)

Circa 1500 dintre voluntarii care au participat la un test clinic al vaccinului anti-COVID-19 produs de Oxford și AstraZeneca au primit doze greșite, dar nu au fost informați că s-a produs o greșeală, după ce aceasta a fost descoperită, relevă documente obținute de Reuters, preluat de Agerpres.

În schimb, într-o scrisoare datată 8 iunie, eroarea de dozare le-a fost prezentată voluntarilor ca o șansă pentru cercetătorii de la Oxford să afle cât de bine funcționează vaccinul în diferite doze.

Scrisoarea a fost semnată de profesorul Andrew J. Pollard de la Oxford și trimisă participanților la teste.

Reuters a relatat pe 24 decembrie anul trecut că unii voluntari au primit circa jumătate din doză, ca urmare a unei erori de măsurare a cercetătorilor de la Oxford, dar scrisoarea lui Pollard nu recunoaște nicio greșeală și nici nu precizează că cercetătorii au raportat problema organismelor de reglementare în domeniul medical, care au cerut celor de la Oxford să creeze un eșantion suplimentar de voluntari care să primească o doză întreagă, conform planului inițial.

Nu există indicii că a existat vreun risc pentru sănătatea participanților la teste, notează Reuters.

Reuters a pus scrisoarea - obținută de la Oxford după o solicitare în baza libertății de informare - la dispoziția a trei experți în etică medicală, toți trei remarcând o lipsă de transparență a cercetătorilor față de voluntari, care în mod normal trebuie să fie informați pe deplin în legătură cu orice modificare.

"Nu spun deloc clar ceea ce ar trebui să spună, ce se petrece, ce s-a știut, motivul continuării cercetărilor", a spus Arthur L. Caplan, fondator al Diviziei pentru etică medicală a Școlii de medicină Grossman din cadrul Universității din New York. "Aceste lucruri se pierd într-o maree de cuvinte".

Steve Pritchard, purtător de cuvânt al Oxford, a declarat pentru Reuters că grupul respectiv de voluntari a primit în mod "neplanificat" doar jumătate de doză, dar că cercetătorii au "știut dinainte că există o discrepanță la măsurarea dozelor și s-a discutat acest lucru cu organismele de reglementare înainte de dozare și la revizuirea dozării".

"Noi nu am afirmat că s-a produs o eroare de dozare", a menționat Pritchard.

Sugestia acestuia că nu s-a produs o eroare este contrazisă de documente elaborate anul trecut de Oxford și partenerul său la realizarea vaccinului, AstraZeneca PLC, mai notează Reuters, amintind că în decembrie a relatat că într-un "Plan de analiză statistică globală" datat 17 noiembrie și publicat ulterior în The Lancet discrepanța de dozare este numită "o potențială eroare de calcul".

Autoritatea pentru cercetare medicală, agenție guvernamentală britanică responsabilă cu aprobarea cercetărilor medicale și asigurarea caracterului etic al acestora, a menționat într-un comunicat că schimbările în ce privește formatul studiului și scrisoarea trimisă participanților au fost aprobate de unul din comitetele sale de etică.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău