Coronavirus: Strategie mondială de salvare a 50 de milioane de vieți prin vaccinare până în 2030 (OMS)

  • 26 Aprilie 2021 19:27
Coronavirus: Strategie mondială de salvare a 50 de milioane de vieți prin vaccinare până în 2030 (OMS)

Salvarea a 50 milioane de vieți până în 2030 prin consolidarea campaniilor de vaccinare împotriva unor maladii ca rujeola reprezintă un obiectiv pe care și l-au stabilit Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi într-un moment în care pandemia de COVID-19 reduce acoperirea vaccinării de rutină, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Lansarea acestei strategii mondiale de vaccinare intervine în timp ce, la peste un an de la debutul pandemiei, perturbări majore în serviciile de sănătate esențiale persistă în aproximativ 90% dintre țări, potrivit unei anchete a OMS.

"Mii de copii în lumea întreagă riscă să nu primească vaccinuri de bază, în timp ce pandemia actuală amenință să reducă la zero cele două decenii de progres în materie de vaccinare sistematică", a declarat directorul executiv Gavi (Alianța Vaccinului) dr. Seth Berkley, într-un comunicat.

Totuși, în interiorul țărilor gradul perturbărilor în domeniu s-a diminuat în general. În 2020, în medie, aproximativ jumătate din serviciile de sănătate esențiale au fost perturbate, în timp ce în primele trei luni ale anului 2021 erau doar puțin peste o treime.

Noua strategie, lansată cu ocazia Săptămânii mondiale a vaccinării 2021, vizează prevenirea a 50 milioane de decese în lume, dintre care 75% în țarile defavorizate, prin consolidarea sistemelor de vaccinare de-a lungul vieții.

Programul vizează să atingă până în 2030 o acoperire în proporție de 90% pentru vaccinurile esențiale administrate în perioada copilăriei și adolescenței și să reducă la jumătate în aceeași perioadă numărul copiilor privați total de vaccinuri. Programul urmărește de asemenea introducerea sau reintroducerea în anumite țări a unor noi vaccinuri sau care sunt subutilizate, cum ar fi cele împotriva COVID-19, rotavirus sau papilomavirus uman.

"Pentru a ne reveni mai bine după COVID-19 și a lupta împotriva viitoarelor pandemii, va trebui să ne asigurăm ca vaccinarea de rutină să devină o prioritate și să ne străduim ca vaccinurile să ajungă la copii care nu primesc niciun fel de vaccin obișnuit. Pentru a face aceasta, trebuie să lucrăm împreună - agenții de dezvoltare, guverne și societatea civilă - pentru a ne asigura că niciun copil nu este dat la o parte", a afirmat directorul Gavi.

Aprovizionarea cu vaccinuri și alte echipamente este de asemenea esențială pentru vaccinarea copiilor, dar din cauza perturbărilor legate de pandemie Unicef a reușit să livreze puțin peste 2 miliarde de doze de vaccinuri în 2020 pe plan internațional, față de 2,29 miliarde în 2019.

Din cauza lacunelor în acoperirea vaccinării, focare grave de rujeolă au fost recent semnalate în țări precum Republica Democratică Congo, Pakistan și Yemen. Organizațiile internaționale se așteaptă la alte epidemii în alte locuri.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât "chiar înainte de pandemie, semne preocupante relevau că începem să pierdem teren în lupta împotriva bolilor copilăriei care pot fi prevenite, cu 20 de milioane de copii care nu au primit vaccinuri esențiale", a declarat directorul general al Unicef, Henrietta Fore.

"Pandemia nu a făcut decât să înrăutățească o situație deja proastă, lăsând alte milioane de copii nevaccinați. Acum, când importanța vaccinurilor ne preocupă, trebuie să menținem această energie pentru a ajuta fiecare copil să recupereze întârzierea în materie de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei și altele", a afirmat ea. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău