Coronavirus: Statele UE susțin CE în cheltuirea a 2,4 miliarde de euro pentru a achiziționa în avans vaccinuri

  • 12 Iunie 2020 20:30
Coronavirus: Statele UE susțin CE în cheltuirea a 2,4 miliarde de euro pentru a achiziționa în avans vaccinuri

Comisia Europeană (CE) a primit vineri mandat din partea guvernelor statelor UE pentru a negocia achiziționarea în avans a unor vaccinuri promițătoare, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, dar este neclar dacă banii disponibili sunt suficienți, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Blocul comunitar încearcă să se semneze în avans acorduri cu companiile farmaceutice pentru a-și asigura vaccinuri pentru noul coronavirus în prezent în curs de dezvoltare, temându-se că vaccinurile de succes ar putea să nu fie disponibile suficient de repede pentru cetățenii europeni.

Miniștrii sănătății din UE au exprimat un sprijin "copleșitor" pentru planul Comisiei de a folosi fonduri de urgență în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru a cumpăra în avans vaccinuri pentru noul coronavirus, a declarat presei comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, după o videoconferință cu reprezentanții celor 27 de guverne ale UE.

Conform planului, UE va folosi cea mai mare parte a banilor disponibili în fondul de urgență pentru a achiziționa în avans până la șase vaccinuri pentru cei 450 de milioane de cetățeni europeni.

O astfel de strategie privitoare la mai multe vaccinuri ar putea costa mult mai mult decât acordul de 1,2 miliarde de dolari semnat de SUA în mai pentru a-și asigura 300 de milioane de doze dintr-un vaccin pentru COVID-19 dezvoltat de fabricantul britanic AstraZeneca.

Întrebată dacă UE ar trebui să asigure fonduri suplimentare, Stella Kyriakides a spus că pentru moment nu sunt necesare angajamente financiare adiționale. Un alt oficial UE citat de Reuters a declarat însă că sprijinul financiar al statelor membre este binevenit.

UE plănuiește o strategie de vaccinare care i-ar viza în primul rând pe cetățenii cei mai vulnerabili, ceea ce ar reduce numărul de doze de vaccin necesare în primă fază. Este neclar însă dacă guvernele UE susțin strategia.

În conformitate cu planul de achiziții în avans, UE ar cumpăra sau s-ar angaja să achiziționeze vaccinuri promițătoare înainte de a fi finalizate, asumându-și riscul unor potențiale eșecuri clinice. În schimb, ar avea acces prioritar la vaccinuri.

Blocul a acceptat practic riscuri suplimentare pentru a nu rămâne în urma Chinei și SUA în cursa pentru un vaccin, care în prezent nu există.

Comisarul european pentru sănătate a spus că executivul comunitar a discutat deja despre planurile sale cu companiile farmaceutice, dar a refuzat să avanseze nume sau calendarul încheierii acestor acorduri de achiziții în avans.

AstraZeneca, Sanofi, Pfizer, Novavax, Johnson & Johnson și Moderna sunt printre companiile farmaceutice care lucrează la un vaccin pentru COVID-19.

Oficiali ai UE au declarat joi că blocul nu va cumpăra vaccinuri produse exclusiv în SUA, de teamă că acest lucru va întârzia distribuia dozelor în Europa.

Deși planul CE a primit susținerea statelor membre, rămâne neclar dacă statele UE cele mai bogate vor continua sau nu discuțiile în paralel cu companiile farmaceutice.

Germania, Franța, Italia și Olanda sunt deja în discuții cu companiile farmaceutice pentru a cumpăra vaccinuri, demersuri care ar putea slăbi abordarea comună a UE, comentează Reuters.

Kyriakides a spus că ambele inițiative au același scop. "Ambele demersuri ar trebui să conveargă în beneficiul tuturor celor 27. Este vorba despre a lucra împreună, și nu în competiție", a adăugat ea.

În primele luni ale pandemiei în Europa, statele UE au concurat frecvent unul împotriva altuia pentru a-și asigura măști de protecție și medicamente, reamintește Reuters.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău