Coronavirus: Sportul american fără spectatori, între provocare financiară și oportunitate

  • 08 Mai 2020 12:43
Coronavirus: Sportul american fără spectatori, între provocare financiară și oportunitate

Ligile profesioniste americane au în vedere reluarea competițiilor, dar cu porțile închise sau cu un public redus, o configurație impusă de pandemia de coronavirus, care va cântări greu din punct de vedere financiar și ar putea duce la evoluții profunde, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Deși nu s-au luat încă decizii, echipele din MLB (baseball), NHL (hochei pe gheață) și NBA (baschet) par privilegiate de varianta de a disputa meciuri cu porțile închise, pe o arenă izolată sau pe propriul lor stadion, conform presei americane.

Dacă NBA și NHL, ale căror sezoane sunt în curs, "vor reuși să reia competiția și să joace play-off-ul, atunci ele vor face audiențe bune", anticipează Andrew Zimbalist, profesor de economie la Smith College (Massachusetts).

Dar ținând cont de modelul lor economic, nu toate campionatele ar putea avea un interes financiar să joace fără spectatori, consideră profesorul.

"Dintre cele patru ligi majore, NHL este cea mai dependentă de încasările de la casele de bilete. Fără aceste încasări, lucrurile nu merg prea bine pentru acestea", prevede Andrew Zimbalist.

În cazul campionatelor de mai mică anvergură, ecuația ar putea fi și mai delicată, avertizează profesorul.

"Major League Soccer (fotbal) nu obține decât 11 la sută din veniturile sale (date din 2018) din contracte de difuzare TV, restul provenind esențial din încasările de la stadioane (bilete, standuri, publicitate). Ei vor avea mari probleme", confirmă Andrew Zimbalist.

Toate ligile lucrează la scenarii de reluare cu porțile închise, în actuala conjunctură, iar cabinete specializate lucrează deja pentru a face din această formulă o realitate.

Pentru Mark Williams, de la cabinetul de arhitectură HKS, dacă a juca fără spectatori este o constrângere, aceasta poate fi totuși o oportunitate de inovare.

"Cum putem oferi o variantă alternativă pentru ce se petrece pe teren, ca să nu vedem rânduri de scaune goale", se întreabă acesta, precizând că a fost contactat de numeroși actori majori din sport.

El a dat exemplu SoFi Stadium din Los Angeles, stadionul NFL conceput de HKS, ce va fi inaugurat în curând și care este plin de tehnologie, inclusiv cu un ecran uriaș suspendat și cu dublu ecran care acoperă tot terenul, ce ar putea fi utilizat pentru "îmbrăca" stadionul gol.

"Cred că am putea utiliza această tehnologie chiar și pentru scaunele goale, pentru ca fanii să aibă impresia că sunt chiar pe stadion, fără ca de fapt să fie", a spus arhitectul.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău