Coronavirus: Secretarul general al ONU avertizează împotriva măsurilor represive în contextul crizei de COVID-19

  • 23 Aprilie 2020 09:54
Coronavirus: Secretarul general al ONU avertizează împotriva măsurilor represive în contextul crizei de COVID-19

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a subliniat joi că noul coronavirus ar putea oferi unor țări scuza pentru a adopta măsuri represive din motive care nu au legătură cu pandemia, avertizând că aceasta riscă să se transforme într-o criză a drepturilor omului, ceea ce ar fi "inacceptabil", transmit Reuters și AFP.

Guterres a dat publicității un raport ONU care subliniază că drepturile omului trebuie să ghideze răspunsul și revenirea la normalitate în cazul crizei sanitare, sociale și economice care a lovit lumea. El a adăugat că, deși virusul nu face discriminări, impactul său o face.

Noul coronavirus, care provoacă boala COVID-19, a infectat până în prezent 2,57 milioane de persoane pe plan mondial, dintre care 178.574 au decedat, conform unui bilanț Reuters. Virusul a apărut pentru prima dată în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului trecut.

"Vedem efecte disproporționate în unele comunități, creșterea discursului urii, vizarea unor grupuri vulnerabile și riscurile de răspunsuri în forță în materie de securitate, subminând răspunsul sanitar", a declarat Antonio Guterres.

Potrivit raportului ONU, migranții, refugiații și persoanele strămutate sunt categoriile în special vulnerabile. Acesta indică de asemenea că 131 de țări și-au închis frontierele și numai 30 fac excepții pentru solicitanții de azil.

"Într-un context de etno-naționalism în creștere, de populism, autoritarism și de recul al drepturilor omului în anumite țări, criza ar putea oferi un pretext pentru a se adopta măsuri represive în scopuri care nu au legătură cu pandemia", a spus el. "Acest lucru este inacceptabil", a insistat Guterres, fără a menționa vreo țară anume.

"Mai mult ca oricând, guvernele trebuie să fie transparente, reactive și responsabile. Spațiul civic și libertatea presei sunt esențiale. Organizațiile societății civile și sectorul privat au de jucat un rol esențial. Și în tot ceea ce facem, să nu uităm niciodată: amenințarea este virusul, nu oamenii!'', a insistat el.

Odată cu închiderea întreprinderilor și izolarea la domiciliu a sute de milioane de persoane pentru a nu permite propagarea virusului, Fondul Monetar Internațional a pronosticat că lumea va cunoaște cea mai mare recesiune de la Marea Depresiune din anii 1930.

"Respectând drepturile omului în această perioadă de criză, vom dezvolta soluții mai eficiente și mai inclusive pentru urgența de astăzi și reconstrucția de mâine", a declarat Antonio Guterres.

Raportul ONU declară că pandemia a generat dificultăți suplimentare și că, "dacă acestea nu sunt atenuate, va crește tensiunea, ceea ce ar putea duce la tulburări civile", adăugând că o astfel de evoluție ar putea declanșa un răspuns de securitate dur.

Acest raport asupra drepturilor omului și COVID-19 subliniază că modul de a răspunde la pandemie este fundamental pentru viitorul lumii. Poate fi "cel mai bun sau cel mai rău", avertizează documentul. "Este esențial să luăm în considerare efectele posibile pe termen lung, în timp ce planificăm răspunsurile noastre pe termen scurt", adaugă raportul.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău