Coronavirus: Școlile gimnaziale se redeschid în Grecia, liceele doar în anumite regiuni; Pregătiri pentru o creștere a infectărilor

  • 01 Februarie 2021 16:22
Coronavirus: Școlile gimnaziale se redeschid în Grecia, liceele doar în anumite regiuni; Pregătiri pentru o creștere a infectărilor

Școlile gimnaziale s-au redeschis luni în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puțin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni și jumătate pe durata căreia aceste unități de învățământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru potențiala apariție a celui de-al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătății se teme de o posibilă creștere a noilor cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, informează AFP și DPA, preluat de AGERPRES.

"Prioritatea noastră este redeschiderea școlilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranța voastră și pentru sănătatea publică", a declarat luni în fața elevilor și profesorilor eleni ministrul grec al Educației, Niki Kerameus, cu ocazia unei vizite întreprinse la o școală gimnazială situată într-o periferie a Atenei.

În regiunea Attica și în alte zone incluse în grupa roșie de către guvernul elen din cauza unui număr important de cazuri de coronavirus, doar școlile gimnaziale au fost redeschise luni, nu și liceele, contrar deciziilor prevăzute inițial în planul guvernamental.

Școlile primare și grădinițele au fost deja redeschise pe 11 ianuarie, după ce un regim strict de carantină a fost impus în întreaga țară începând din 7 noiembrie 2020.

Pe lângă purtarea obligatorie a măștii sanitare, și alte măsuri au fost luate pentru redeschiderea școlilor gimnaziale, precum obligația elevilor de a forma doar grupuri mici în timpul pauzelor dintre cursuri și al orelor de sport.

Ministrul Educației i-a încurajat de asemenea pe profesori și pe elevii de peste 16 ani, în special, să se testeze, gratuit, pentru a depista posibilele infecții cu noul coronavirus. O platformă online a fost lansată de Guvern pentru a permite profesorilor și elevilor să se programeze cu ușurință pentru astfel de teste (edu.testing.gov.gr).

Sindicatul profesorilor din învățământul gimnazial consideră însă că există riscul unei "noi închideri" a școlilor gimnaziale în următoarele săptămâni, ținând cont că virusul ar putea să se răspândească odată cu redeschiderea unităților școlare. Sindicatul este de părere că profesorii ar trebui să fie vaccinați cu prioritate și să predea în fața unor efective reduse de elevi în clase, pentru a putea să asigure toate orele de predare până la încheierea anului școlar.

Grecia a demarat campania sa națională de vaccinare pe 27 decembrie, iar guvernul de la Atena a promis inițial că va vaccina 2 milioane de persoane pe lună, prioritate având personalul medical și rezidenții din azilurile pentru vârstnici.

Totuși, mai mulți experți, alături de companii media și partide din opoziție, au criticat întârzierile acumulate în campania de vaccinare și au deplâns numărul limitat de vaccinuri care sunt în prezent disponibile în Grecia.

La o populație de 10,7 milioane de locuitori, Grecia a înregistrat până acum 5.796 de decese asociate maladiei COVID-19, iar cele mai multe dintre ele s-au produs în timpul celui de-al doilea val al pandemiei.

Potrivit DPA, Grecia a început luni pregătirile pentru potențiala apariție a celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19, în contextul în care Ministerul Sănătății se teme de o posibilă creștere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Ministrul Sănătății, Vassilis Kikilias, a solicitat o întrunire de urgență a comitetului național de combatere a pandemiei de coronavirus, pentru a discuta procedurile care ar trebui adoptate în cazul declanșării unui nou val de infectări.

Printre măsurile care sunt discutate se află adoptarea unui regim mai strict de carantină decât cel aflat în vigoare și care a fost impus la începutul lunii noiembrie, a raportat presa elenă.

Anumiți experți din sănătate afirmă că Grecia se află într-un punct crucial al pandemiei de COVID-19. Numărul cazurilor a început să crească brusc încă o dată, după ușoara relaxare a restricțiilor asociate regimului de lockdown în urmă cu două săptămâni.

 


Foto: (c) ALEXANDROS VLACHOS / EPA


În plus, cele două noi mutații care dețin un caracter infecțios mai pronunțat, depistate inițial în Marea Britanie și în Africa de Sud, au fost deja confirmate pe teritoriul Greciei, generând îngrijorări legate de posibilitatea unei creșteri explozive a noilor infectări.

Grecia se află în prezent sub incidența unui lockdown recent modificat, care stipulează purtarea obligatorie a măștilor sanitare, interdicția de circulație pe timpul nopții începând cu ora locală 21:00 și interdicții extinse în privința deplasărilor interne. Magazinele rămân deschise în zonele în care au fost raportate puține cazuri de infectare.

Grecia a rămas relativ mai puțin afectată de pandemia de COVID-19 în comparație cu vecinii săi europeni. Cu toate acestea, sectorul său medical nu este considerat unul robust, după mai mulți ani de criză financiară și după adoptarea unor politici de austeritate. 

Sursa:Agerpres

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău