Coronavirus | Platforma Demnitate și Adevăr consideră acțiunile propuse de Guvern ca fiind ineficiente
-
20 Aprilie 2020 16:16
Platforma Demnitate și Adevăr consideră acțiunile propuse de guvern în proeictul de lege privind măsurile anticriză ca fiind ineficiente.
Platforma Demnitate și Adevăr consideră acțiunile propuse de guvern în proeictul de lege privind măsurile anticriză ca fiind ineficiente.
„Din analiza proiectului de lege propus de Guvern nu este clar în ce măsură acest ajutor al statului va putea ajunge la cât mai multe sectoare ale economiei, în special la IMM, care și-au sistat activitatea, urmând restricțiile oficiale și astfel nu vor putea achita salariile și TVA pentru a fi rambursate de stat”, se arată într-un comunicat al formațiunii.
De asemenea, Platforma DA susține că nu există siguranța că sectorul privat se va împrumuta de la bănci pe timp de criză. De asemenea, nu e clar cât va dura perioada pandemiei și în ce măsură creditele contractate de la bănci vor putea fi restituite băncilor și companiilor de microcreditare cu rate imposibile în acest moment.
„Observăm cu regret absența din pachetul de măsuri a unor inițiative serioase de stimulare a angajatorilor să păstreze locurile de muncă. În absența unor asemenea măsuri, propunerile Guvernului nu protejează în măsură sesizabilă sectorul privat de colaps și nu răspunde la provocările reale din zona businessului, afectat profund de efectele economice ale crizei pandemice”, potrivit Platformei DA.
În acest context, Platforma DA propune un set de acțiuni printre care rectificarea bugetului public național prin reducerea maximă a cheltuielilor autorităților publice centrale și renunțarea la marea majoritate a investițiilor capital, achitarea indemnizațiilor pentru companii și persoane afectate de criză, scutirea de TVA pentru anumite mărfuri, etc.
Amintim că Guvernul a aprobat, cu unele ajustări, proiectul votat prin asumare de răspundere, dar anulat ulterior de Curtea Constituțională, pe motiv că ar fi fost adoptat cu încălcări de procedură. Acesta prevede, printre altele, subvenționarea dobânzii unor credite contractate de companii, întoarcerea banilor din impozite la achitarea salariilor angajaților, dar și măsuri fiscale.Anterior opoziția și unii experți au criticat unele prevederi din acest proiect, care nu ar avea nimic cu starea de urgență dar ar promova interese economice ale unor cercuri afiliate guvernării.
Guvernul a aprobat și rectificarea bugetului, prognozând o reducere a Produsului Intern Brut în acest an cu 3%, față de creșterea de aproape 4 la sută preconizată anterior. Criza provocată de pandemia de COVID-19 va duce la scăderea veniturilor și majorarea cheltuielilor bugetare, Republica Moldova fiind obligată să contracteze mai multe împrumuturi externe.