Coronavirus: Peste 25 de milioane de cazuri recenzate în Europa; UE demarează campaniile de vaccinare duminică

  • 25 Decembrie 2020 17:50
Coronavirus: Peste 25 de milioane de cazuri recenzate în Europa; UE demarează campaniile de vaccinare duminică

Peste 25 de milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost recenzate în Europa, unde o nouă tulpină virală detectată în Marea Britanie stârnește îngrijorări tot mai mari, în contextul în care campaniile de vaccinare din Uniunea Europeană vor fi lansate duminică, informează AFP, preluat de AGERPRES.

Cele 52 de țări din Europa, care se întinde spre est până la Azerbaidjan și Rusia, alcătuiesc zona cea mai afectată din lume prin prisma cazurilor confirmate, devansând regiunea SUA-Canada (19.188.172 de cazuri), America Latină și zona Caraibilor (15.024.469 de cazuri) și Asia (13.617.004 de cazuri), potrivit unei numărători realizate de jurnaliștii de la AFP, vineri.

Europa este totodată prima regiune a lumii care a depășit pragul de 500.000 de decese asociate maladiei COVID-19, pe 17 decembrie.


"Să nu risipim sacrificiile făcute"

 


 

"În timpul acest an îngrozitor, am văzut sacrificii făcute de atât de mulți oameni pentru a proteja și a conserva viața. Nu trebuie să risipim aceste sacrificii", a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Vaccinurile oferă soluția necesară pentru a ieși, în sfârșit, din această tragedie. Însă va fi nevoie de timp pentru ca lumea întreagă să fie vaccinată", a subliniat el într-un mesaj video.

La rândul său, în mesajul de Crăciun transmis vineri, papa Francisc a lansat un apel prin care a cerut "vaccinuri pentru toți, în special pentru cei mai vulnerabili", subliniind că "legile pieței și brevetele de invenție" nu trebuie să aibă câștig de cauză în fața "sănătății omenirii".

Potrivit OMS, 61 de vaccinuri se află în faza testelor pe oameni, dintre care 16 au intrat în etapa finală a acestor teste. Iar alte 172 de vaccinuri sunt pe cale de a fi dezvoltate.

Marea Britanie, unde a fost detectată noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, este țara în care epidemia a accelerat cel mai mult (+61%) dintre statele care au înregistrat peste 1.000 de cazuri zilnice pe parcursul ultimelor șapte zile.

Un studiu publicat joi online, dar care nu a apărut deocamdată într-o revistă științifică, a confirmat că noua variantă a virusului este "cu 50% până la 74%" mai contagioasă decât tulpinile aflate până acum în circulație.

 

 

Acest detaliu a generat numeroase îngrijorări, cu atât mai mult cu cât noua tulpină a fost depistată și în Germania, la o femeie care s-a întors cu avionul de la Londra.

 

Accelerarea vaccinării

Libanul a anunțat, de asemenea, că a înregistrat un prim caz de infectare cu noua variantă virală, la o persoană sosită de la Londra pe 21 decembrie.

Potrivit cercetătorilor de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), aflați la originea studiului, dacă nu vor fi luate măsuri mai restrictive, "numărul spitalizărilor și cel al morților cauzate de COVID-19 va atinge niveluri mai mari în 2021 decât cele observate în 2020".

După părerea lor, campania de vaccinare "se accelerează sensibil" în Marea Britanie pentru a reduce bilanțul sanitar.

În schimb, în acest stadiu, "nimic nu demonstrează" că o nouă tulpină de coronavirus identificată în Africa de Sud ar fi mai periculoasă sau mai contagioasă decât "verișoara" ei britanică, a declarat ministrul sud-african al Sănătății, Zwelini Mkhize.

În contextul în care campania de vaccinare va începe duminică în Uniunea Europeană, țări precum Italia, Austria și Irlanda au intrat din nou izolare pe durata sărbătorilor de sfârșit de an.

Italia, cea mai afectată țară din Europa (70.000 de morți), a intrat într-o nouă fază de restricții până pe 6 ianuarie, marcată de limitarea deplasărilor.

 


Cel de-al treilea lockdown a început și în Irlanda și în Austria, deși autoritățile de la Viena au autorizat totuși deschiderea a peste 400 de stațiuni de schi din această țară.

Vineri, Danemarca a închis magazinele non-esențiale, iar noi restricții au intrat în vigoare în provincia canadiană Quebec, inclusiv telemunca obligatorie și închiderea magazinelor non-esențiale până pe 11 ianuarie.

În Marea Britanie, mai multe mii de șoferi și-au petrecut Crăciunul în camioanele lor, după ce au rămas blocați în zona Dover, principalul port englez de la Canalul Mânecii, în așteptarea unor rezultate negative la testele COVID-19 care să le permită accesul pe continent.

 


 

Franța a anunțat că va trimite peste 1.000 de mese gratuite șoferilor care își petrec Crăciunul în Marea Britanie.

Tot mai multe camioane provenind din zonele costiere engleze debarcă în această perioadă la Calais, în nordul Franței, a anunțat conducerea portului francez, potrivit căreia situația "va fi total rezolvată" până sâmbătă.

Franța, îngrijorată de noua tulpină de coronavirus identificată în sud-estul Angliei, și-a închis frontierele duminică, pentru 48 de ore, în fața persoanelor care vin din Marea Britanie, iar traficul rutier a fost de atunci reluat doar parțial și se desfășoară cu mare greutate.

În America Latină, trei țări - Mexic, Chile și Costa Rica - au început campaniile naționale de vaccinare după ce au recepționat primele doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

 

 

"Este cel mai frumos cadou pe care cineva putea să îl primească în 2020!", a declarat Maria Irene Ramirez, o infirmieră mexicană de 59 de ani, în timp ce era inoculată cu acest vaccin la Spitalul General din Ciudad de Mexico.

O asistentă medicală de 46 de ani, Zulema Riquelme, care s-a declarat "emoționată și tulburată", a primit joi prima doză a aceluiași vaccin la Santiago, sub privirile președintelui chilian Sebastian Pinera.

Argentina, a doua țară din lume care a omologat vaccinul rusesc Sputnik V după Belarus, a primit primele 300.000 de doze și urmează să demareze campania de vaccinare săptămâna viitoare.


Pandemia de COVID-19 a provocat cel puțin 1.743.187 de decese și a infectat peste 79,3 milioane de persoane la nivel mondial după ce biroul OMS din China a anunțat public apariția acestei maladii la sfârșitul lunii decembrie 2019, potrivit unui bilanț întocmit vineri de AFP

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău