Coronavirus: OMS cere țărilor să asigure un acces egalitar la vaccinurile anti-COVID-19 și măsuri împotriva noilor tulpini

  • 07 Ianuarie 2021 18:13
Coronavirus: OMS cere țărilor să asigure un acces egalitar la vaccinurile anti-COVID-19 și măsuri împotriva noilor tulpini

Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, a cerut joi o anumită flexibilitate în administrarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech, pentru a putea ajunge la cât mai multe persoane, și să fie sporite măsurile împotriva noilor mutații ale coronavirusului, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Hans Kluge, perioada de administrarea între doze poate fi mai flexibilă decât cea prescrisă inițial de producător și a reamintit că grupul strategic de experți în materie de imunizare al OMS a recomandat o perioadă de întârziere de între 21 și 28 de zile pentru cea de-a doua doză.

Totuși, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat să nu se aștepte mai mult de 42 de zile pentru administrarea celei de-al doua doze, deoarece în prescrierea și posologia vaccinului se arată că eficacitatea sa specifică se bazează pe un studiu în care inocularea s-a realizat la o diferență de între 19 și 42 de zile.

"Nu putem lăsa nicio țară și nicio comunitate în urmă", a spus Kluge, care a considerat "vital" ca lucrătorii sanitari și cei din categoriile de risc să aibă acces prioritar la vaccin. Responsabilul OMS a calificat drept "promițătoare" lansarea campaniei de vaccinare în Europa și a subliniat importanța ca țările membre să contribuie la asigurarea unui acces egalitar la vaccinuri.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost primul care a primit avizul EMA, care miercuri a aprobat și vaccinul dezvoltat de Moderna.

 

Foto: (c)  Gary Coronado / EPA


 

OMS-Europa, cu sediul la Copenhaga, insistă și asupra dublării eforturilor pentru a controla noua mutație a coronavirusului apărută în Marea Britanie, pentru capacitatea sa mai mare de contagiere, deși evidențele arată că noua tulpină nu este mai severă iar vaccinurile vor fi eficiente împotriva sa.

"Nimic nu arată deocamdată că vaccinul nu va funcționa împotriva noilor mutații, dimpotrivă există evidențe că va fi eficient", a declarat la o videoconferință expertul OMS, Siddhartha Datta. El a evidențiat totuși necesitatea de a realiza mai multe cercetări și de a supraveghea îndeaproape evoluția mutației detectate în Marea Britanie și a celorlalte variante.

La rândul său, Hans Kluge a cerut țărilor să facă "tot posibilul" pentru a reduce transmiterea și a spori controlul pentru a identifica noile variate ale coronavirusului.

Responsabilul OMS-Europa a avertizat că omenirea se află într-un "punct de cotitură" în ce privește pandemia și a făcut apel la unitate în lupta împotriva coronavirusului pentru a face față unei situații "alarmante".

Doar în regiunea Europei s-au înregistrat peste 26 de milioane de cazuri și peste 580.000 de decese, iar multe țări s-au confruntat cu o mortalitate ridicată.

Deși unele țări au constatat o stabilizare și chiar o scădere a curbei contagierilor, în peste un sfert dintre statele membre incidența infectărilor rămâne ridicată, iar sistemele sanitare sunt suprasaturate, avertizează OMS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău