Coronavirus: Noi măsuri draconice intră în vigoare în Europa (sinteză AFP)

  • 17 Octombrie 10:57
Coronavirus: Noi măsuri draconice intră în vigoare în Europa (sinteză AFP)

Interdicție de socializare la Londra, restricții de circulație în Franța, școli închise în Polonia: o nouă serie de măsuri draconice intră în vigoare sâmbătă în Europa, cu speranța de a frâna propagarea celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

La Londra a intrat în vigoare sâmbătă interdicția de a socializa în spații închise cu persoane din afara locuinței familiale. Peste 15.000 de noi cazuri de contaminare au fost înregistrate vineri în Regatul Unit, țara cea mai îndoliată în Europa din acest punct de vedere (43.000 de decese).

În Franța, locuitorii din zece mari orașe, între care Paris și suburbiile sale, și-au trăit vineri ultima lor seară de libertate înaintea instituirii de sâmbătă a unei restricții de circulație între orele 21:00 și 06:00. Această măsură - care va rămâne în vigoare cel puțin patru săptămâni - a fost luată în timp ce răspândirea virusului se accelerează: peste 25.000 de cazuri pozitive în ultimele 24 de ore au fost raportate vineri.

Epidemia continuă să facă victime "de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici", a constatat vineri Agenția de sănătate publică din Franța, apreciind această evoluție ca fiind "foarte preocupantă".

Noi restricții intră în vigoare și la Varșovia și în alte mari orașe din Polonia, considerate ca "zone roșii": colegiile și liceele vor fi închise și vor practica învățământul la distanță, restaurantele vor trebui să se închidă la ora 21:00, ceremoniile de căsătorie vor fi interzise și numărul persoanelor admise în magazine, în transportul public și în biserici va fi limitat.

Pe plan mondial, toți indicatorii sunt pe roșu: peste 1,1 milioane de decese au fost înregistrate, potrivit unui bilanț realizat vineri de AFP, pe baza unor surse oficiale. Doar în ziua de joi, cifra noilor contaminări a atins 400.000 de noi cazuri.


Italia a înregistrat vineri 10.010 noi cazuri de SARS-CoV-2, aceasta fiind cifra cea mai ridicată atinsă vreodată în 24 de ore în această țară de la izbucnirea pandemiei.

În Belgia, restricții de circulație au fost introduse de la miezul nopții până la 05:00 dimineața și toate cafenelele și restaurantele din țară vor trebui să-și închidă porțile luni pentru cel puțin o lună.

"Săptămână după săptămână, cifrele se dublează, urcă vertiginos, este o creștere exponențială", a justificat măsurile restrictive premierul Alexander De Croo, în timp ce Belgia este una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie, cu peste 10.300 de decese.

"Spitalele noastre sunt sufocate, cifrele sunt de asemenea ridicate așa cum nu erau în luna martie când s-a decis intrarea în izolare" pentru două luni, a afirmat ministrul belgian pentru mobilitate, Georges Gilkinet.

Virusul continuă să perturbe viața politică, provocând retragerea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen joi, și a șefei guvernului finlandez Sanna Marin vineri de la un summit european la Bruxelles pentru a intra în carantină, după ce au fost în contact cu persoane testate pozitiv pentru COVID-19.

Doar o notă de speranță, laboratoarele americane Pfizer și Moderna au anunțat că prevăd să ceară autorizarea vaccinurilor lor până la sfârșitul lunii noiembrie în SUA, ceea ce ar marca un record de viteză pentru dezvoltarea unui vaccin, notează AFP.

Totuși, eventuala lansare a vaccinării până la sfârșitul anului va fi prea limitată pentru a putea stopa singură epidemia, aflată deja în al treilea val în SUA, cu o creștere alarmantă a numărului de contaminări, de spitalizări și de decese, scrie agenția de presă franceză. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
19
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,1 m/s
Sat
17
Sun
15
Mon
15
Tue
17
Wed
14

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău