Coronavirus: Măștile chirurgicale au cea mai mare eficiență; bandanele oferă o protecție mult mai slabă (studiu)

  • 11 August 2020 10:41
Coronavirus: Măștile chirurgicale au cea mai mare eficiență; bandanele oferă o protecție mult mai slabă (studiu)

Măștile chirurgicale opresc peste 90% dintre particulele emise în timpul vorbirii, potrivit unui studiu comparativ a 14 tipuri de măști, care a ajuns la concluzia că bandanele și fularele din polar au eficiența cea mai redusă, informează AFP, preluat de Agerpres.

În cadrul acestui experiment publicat în revista Science Advances pe 7 august, cercetătorii de la universitatea americană Duke au pus mai mulți participanți purtând mască să vorbească într-o cutie obscură către o rază laser, în timp ce secvența era înregistrată cu o cameră video. Oamenii au repetat mesajul ''Stay healthy, people'' (''Aveți grijă de voi'', n.red.). Numărul picăturilor de salivă și al stropilor care au traversat raza laser a fost analizat cu ajutorul computerului.

Fără a fi vreo surpriză, măștile destinate personalului medical N95 (după norma americană, echivalentul a FFP2 în Europa) sunt cele mai eficiente, reducând transmiterea particulelor cu peste 99,9%, prin comparație cu o persoană care vorbește fără mască.

Urmează măștile medicale cu trei straturi, care reduc cu peste 90%, iar apoi măștile din polipropilenă și bumbac/polipropilenă.

Pentru măștile din bumbac confecționate manual, reducerea oscilează între 70% și 90%, în funcție de numărul de straturi și de modalitatea de plisare.

Bandanele rețin particulele în proporție de 50%.

Dintre cele 14 măști testate, cea mai ineficientă s-a dovedit a fi un fular fin din polar, asemănător cu cel pe care îl utilizează alergătorii: țesătura de acest tip a sporit de fapt numărul de particule expulzate, probabil pentru că materialul desparte picăturile mari în stropi mai mici.

Măștile medicale profesionale N95 echipate cu o valvă rotundă s-au dovedit mult mai ineficiente decât N95-urile fără valvă și comparabile cu măștile din bumbac, întrucât valva ajută în special la evacuarea aerului expirat; autoritățile și experții nu recomandă însă utilizarea acestora întrucât, deși protejează purtătorul, ele propagă mult mai ușor aerul contaminat expirat de o persoană.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău