Coronavirus: Lupta împotriva pandemiilor ''este o bătălie continuă'' (cercetătoare a OMS)

  • 20 Martie 13:58
Coronavirus: Lupta împotriva pandemiilor ''este o bătălie continuă'' (cercetătoare a OMS)

Cercetătoarea columbiană Ana Maria Henao-Restrepo, care conduce Planul de Acțiune pentru Investigare și Dezvoltare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), agenție care coordonează pregătirea împotriva pandemiilor, a declarat într-un interviu pentru EFE,Ppreluat de Agerpres, difuzat vineri, că lupta împotriva pandemiilor "este o bătălie continuă".

'La OMS, la sfârșitul fiecărei epidemii, atât noi, cât și partenerii noștri și țările membre evaluăm lecțiile învățate și tragem concluziile pentru a avansa. De exemplu, Planul nostru de Acțiune a fost elaborat în urma lecțiilor învățate după încheierea epidemiei de Ebola care a afectat Africa între 2014 și 2016. Cooperarea comunității științifice în ultimii ani s-a îmbunătățit și continuă să evolueze: este o bătălie continuă și, cu cât vom fi mai dispuși să învățăm din experiențele noastre, cu atât mai bine va fi pentru toată lumea pe planetă", a apreciat experta OMS în imunizare și vaccinuri, cu o amplă experiență în epidemii precum Ebola.

Henao-Restrepo a explicat că OMS urmărește evoluția tuturor vaccinurilor care sunt dezvoltate, "în prezent în număr mai mare de 40". "Suntem foarte, foarte mulțumiți, deoarece în urmă cu patru zile a început primul test cu un vaccin experimental, Messenger RNA, dezvoltat de Centrul de Investigație a Vaccinurilor din SUA și de compania Moderna. Dacă se va dovedi a fi sigur, vor fi inoculate 45 de persoane în două doze la distanță de 28 de zile și, timp de un an, va fi supravegheată starea lor de sănătate. Este pentru prima dată în istorie când trec doar 60 de zile de la secvențierea genomului (unui virus - n.r.) și până la dezvoltarea unui vaccin", a declarat cercetătoarea columbiană, care a adăugat că un studiu similar va începe săptămâna aceasta în China.

Întrebată cum de s-a reușit începerea testelor în numai două luni, în loc de patru sau cinci câte estimase inițial OMS, cercetătoarea columbiană a pus acest lucru pe seama dezvoltării tehnologice, a eficientei colaborări între Centrul de Investigație a Vaccinurilor din SUA și compania Modena, dar și a faptului că secvențierea genomului virusului a fost pusă la dispoziție de către chinezi.

"Ar fi o realizare istorică dacă am reuși să obținem un vaccin care să poată fi distribuit tuturor țărilor în 18 luni, toți acționăm în această direcție, este obiectivul mondial, dar pentru aceasta trebuie să iasă bine multe lucruri", a răspuns cercetătoarea columbiană, atunci când a fost întrebată dacă este posibil să se obțină un vaccin mai devreme de 18 luni, perioada inițială estimată de OMS.

Henao-Restrepo a declarat că obiectivul OMS de a fi dezvoltat un vaccin general pentru toate tipurile de coronavirus "este o ambiție științifică, dar este greu de realizat". "Deocamdată eforturile noastre se concentrează pe descoperirea unor vaccinuri care să ne protejeze de coronavirusul împotriva căruia ne luptăm în prezent", a insistat ea.

Cât despre tratamentele care au dat unele rezultate până în prezent, cercetătoarea columbiană spune că unul este antiviralul remdesivir, produs de compania Gilead, altul este o combinație de lopinavir și ritonavir, folosite în mod obișnuit pentru purtătorii virusului HIV. Un al treilea este tratamentul cu clorochină, medicament folosit împotriva malariei și reumatismului, disponibil în aproape întreaga lume. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
18
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
9
Wed
13
Thu
15

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău