Coronavirus: Italia va face "sacrificiile necesare" pentru a garanta deschiderea școlilor în septembrie, afirmă ministrul Sănătății

  • 17 August 2020 14:51
Coronavirus: Italia va face

Italia, care încearcă să oprească o relansare a pandemiei de coronavirus, va face "sacrificiile necesare" pentru a garanta deschiderea școlilor la mijlocul lunii septembrie, a afirmat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, îngrijorat de înmulțirea contaminărilor în rândul tinerilor, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"În mai puțin de o lună, trebuie să redeschidem școlile și universitățile în deplină siguranță. Și nu putem să greșim (...) Acest lucru va depinde de comportamentul nostru, iar toată lumea, începând cu tinerii, trebuie să fie conștientă de asta", a declarat Speranza într-un interviu apărut luni în cotidianul La Repubblica.

Într-o ordonanță semnată duminică seară, ministrul a dispus închiderea discotecilor și a tuturor locurilor de distracție nocturne, impunând de asemenea purtarea măștii seara în spațiile publice aglomerate.

"Este un sacrificiu, dar este inevitabil pentru a face față provocării reprezentate de deschiderea școlilor" la 14 septembrie, a recunoscut ministrul.

"Din păcate, trebuie să ținem cont de un fapt: vârsta medie a persoanelor infectate în ultimele săptămâni a scăzut spectaculos (...) De aceea și necesitatea de a transmite un semnal", a adăugat el.

Speranza a spus că nu vrea să îi "criminalizeze pe tineri". "Dimpotrivă, eu le cer lor o mână de ajutor: sprijiniți-ne pentru a ține contagiunea sub control", a pledat el.

În contextul amenințării unei relansări a pandemiei în mai multe țări din Europa, Italia, încă relativ ferită, încearcă să limiteze acest nou val și a așteptat să se încheie 'Ferragosto', weekendul intangibil din jurul datei de 15 august, pentru a anunța aceste măsuri.

Prima țară din Europa care a fost lovită de pandemie, Italia a înregistrat până acum 254.000 de cazuri de COVID-19 și peste 35.0000 de morți. După o izolare severă de două luni în martie și aprilie, apoi o relaxare lentă a restricțiilor, Italia nu și-a mai redeschis școlile.

"Situația din Italia este net mai bună decât cea din majoritatea țărilor europene, astăzi fiind înregistrate mai puțin de 500 de cazuri (zilnice), comparativ cu 3.000 în Franța și Spania. Însă tendința de reînmulțire a contagiunilor ne obligă să ridicăm, fără alarmism, nivelul de atenție", a spus Speranza.

"Nu putem eșua în privința școlilor, iar fiecare măsură și fiecare sacrificiu cerut se fac cu gândul la deschiderea școlilor, care va marca adevăratul sfârșit al izolării", a adăugat el.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău