Coronavirus: Italia trimite 20.000 de specialiști suplimentari în spitale pentru a face față virusului

  • 07 Martie 2020 13:25
Coronavirus: Italia trimite 20.000 de specialiști suplimentari în spitale pentru a face față virusului

Guvernul italian a decis sâmbătă trimiterea a 20.000 de specialiști suplimentari în spitalele din țară pentru a face față epidemiei de coronavirus care afectează peninsula, Italia fiind cea mai afectată țară de pe continentul european, informează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit măsurii, luată la finalul unui consiliu de miniștri maraton care s-a încheiat târziu în noapte, numărul paturilor din unitățile de primiri urgențe ar trebui să ajungă de la 5.000 la 7.500, adică o creștere de 50%, și se prevede totodată dublarea numărului de locuri în unitățile de pneumologie și boli infecțioase.

Componența celor 20.000 de specialiști este următoarea: 5.000 de medici specialiști, 10.000 de infirmieri și 5.000 de îngrijitori. În contextul urgenței situației, decretul guvernamental prevede posibilitatea recrutării medicilor aflați deja la pensie.

Bugetul alocat tuturor acestor măsuri este de un miliard de euro, din cele 7,5 miliarde deblocate "pentru a face față exigențelor extraordinare și urgente ca urmare a răspândirii COVID-19, pentru a garanta nivelurile esențiale de asistență și a asigura în ansamblul teritoriului național o creștere a numărului de paturi în unitățile de terapie intensivă", potrivit unui comunicat al guvernului.

Prefecții au totodată dreptul să rechiziționeze hoteluri pentru a găzdui persoanele aflate în carantină.

În fine, decretul prevede asistență și finanțare în valoare de 50 de milioane de euro pentru companiile care produc măști de protecție și alte produse utile pentru eradicarea epidemiei.

Cu 4.636 de cazuri și 197 de decese, Italia este a doua țară, după China, după numărul de decese și a patra după numărul de cazuri de infectare, după China, Coreea de Sud și Iran.

Toate cele 21 de regiuni ale Italiei sunt vizate, dar majoritatea cazurilor se concentrează în nordul țării.

Autoritățile italiene urmează să decidă sâmbătă soarta zonei roșii, unde se află în carantină de mai bine de două săptămâni 11 comune din nord, cu un total de 50.000 de locuitori, în contextul în care timpul de incubație a virusului este de circa 14 zile.

Institutul superior al sănătății, un organism guvernamental, studiază crearea de noi zone roșii, "în Lombardia, îndeosebi", regiunea Milano, cea mai afectată, cu 2.612 de cazuri și 135 de decese.

Roma a adoptat o serie de măsuri draconice pentru a stopa epidemia, printre care se numără închiderea școlilor și a universităților până la jumătatea lunii martie, pentru a evita o supraaglomerare a spitalelor din peninsulă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău