Coronavirus: Iranul va redeschide o parte moschei începând de luni

  • 03 Mai 2020 12:55
Coronavirus: Iranul va redeschide o parte moschei începând de luni

Moscheile iraniene, închise de la mijlocul lunii martie ca parte a luptei împotriva răspândirii noului coronavirus, se vor redeschide de luni în 30% din județele țării, a anunțat duminică președintele Hassan Rouhani, conform AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

"Am decis astăzi să redeschidem moscheile din 132 de județe [...] cu risc scăzut (de boală COVID-19) începând de mâine și să începem din nou rugăciunea de vineri, respectând protocoalele sanitare", a spus el la ședința Comitetului național pentru combaterea pandemiei, difuzată la televiziunea de stat.

Județul ("chahrestân" în persană) este o subdiviziune a provinciei: Iranul are 434 de județe în 31 de provincii.

"Respectarea distanțării sociale este mai importantă decât participarea la rugăciunea colectivă", a spus Rouhani.

Rouhani nu a făcut nicio precizare cu privire la numele județelor vizate de această măsură sau numărul moscheilor care urmează să se redeschidă luni.

A priori, măsura nu va fi aplicabilă capitalei, Teheran, sau celor două orașe sfinte șiite din țară, Machhad și Qom, care sunt printre zonele cele mai afectate de pandemie.

Republica islamică a înregistrat oficial 6.156 de morți din 96.440 de cazuri de îmbolnăviri din 16 februarie, când autoritățile au anunțat primele cazuri de deces.

În străinătate, dar și în interiorul țării, experți și oficiali suspectează că cifrele oficiale sunt subestimate în mare măsură.

Începând cu 11 aprilie, statul a autorizat redeschiderea treptată a întreprinderilor și a ridicat restricțiile de călătorie în țară.

Ministerul Sănătății din Iran a împărțit țara în zone albe, galbene și roșii în funcție de numărul de infecții și decese.

Școlile, universitățile, cinematografele, stadioanele și alte locuri de întâlnire rămân închise în toată țara. Însă școlile din zonele albe și cu risc scăzut se vor redeschide începând cu 16 mai, a spus președintele, menționând că autoritățile vor continua să analizeze situația, scrie Reuters.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău